Dostupni linkovi

Advokati u Srbiji od danas u štrajku zbog ubistva Ognjanovića


Advokati u Srbiji danas počinju sedmodnevni prekid rada u znak protesta zbog ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića.

Kako su naveli u saopštenju, cilj njihove obustave rada jeste „slanje jasne poruke jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se advokatura neće miriti s takvim slučajevima“.

„Tokom obustave rada, advokati neće pristupati ročištima za glavnu raspravu, glavnim pretresima, neće pristupati pred tužilaštvima, kod saslušanja neće pristupati ni u policiju u pretkrivičnom postupku...“, rekao je za RSE predsednik advokatske komore Beograda, advokat Jugoslav Tintor i dodaje da će advokati praviti izuzetak u situacijama u kojima je njihovo prisustvo neophodno.

„U slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja povodom određivanju pritvora gde se odlučuje o lišenju slobode građana koji su privedeni, svakako da su to neke situacije gde prisustvo advokata jeste neophodno i u tom smislu smatramo da ne bi trebalo kočiti ovaj proces“, objašnjava Tintor.

Ognjanović, koji je bio u timu odbrane nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, Luke Bojovića i osumnjičenog za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona ubijen je u subotu, a njegov sin je ranjen.

Komora je zatražila da se svi raspoloživi resursi uključe u slučaj, kako bi naručilac i počinioci bili što pre pronađeni i formiranje istržanog tima koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature.

Decembra 2015. na Vračaru je ubijen advokat porodice Šaranović, Vladimir Zrelec.

Prema pisanju medija klanovi Luke Bojovića i Vladimira Šaranovića su "u ratu" od 2009. godine.

XS
SM
MD
LG