Dostupni linkovi

Advokati obustavljaju rad zbog ubistva kolege


Prazna sudnica Specijalnog suda u Beogradu, ilustrativna fotografija
Prazna sudnica Specijalnog suda u Beogradu, ilustrativna fotografija

Zbog ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu, advokatske komore Srbije i Beograda su najavile da će od ponedeljka, 30. jula, potpuno obustaviti rad na nedelju dana, kao i da će dati novčanu nagradu onome ko „tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju o počiniocima tog zločina“.

"Ubistvo advokata Miše Ognjanovića na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost. Ovo ubistvo je samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen", saopštile su Advokatske komore.

Kako su naveli u saopštenju, cilj njihove obustave rada jeste „slanje jasne poruke jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se advokatura neće miriti s takvim slučajevima“.

„Tokom obustave rada, advokati neće pristupati ročištima za glavnu raspravu, glavnim pretresima, neće pristupati pred tužilaštvima, kod saslušanja neće pristupati ni u policiju u pretkrivičnom postupku...“, rekao je za RSE predsednik advokatske komore Beograda, advokat Jugoslav Tintor i dodaje da će advokati praviti izuzetak u situacijama u kojima je njihovo prisustvo neophodno.

„U slučaju prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja povodom određivanju pritvora gde se odlučuje o lišenju slobode građana koji su privedeni, svakako da su to neke situacije gde prisustvo advokata jeste neophodno i u tom smislu smatramo da ne bi trebalo kočiti ovaj proces“, objašnjava Tintor.

Ubistvo advokata Miše Ognjanovića pokazuje u kakvim okolnostima rade advokati: Advokatske komore Srbije i Beograda (ilustrativna fotografija)
Ubistvo advokata Miše Ognjanovića pokazuje u kakvim okolnostima rade advokati: Advokatske komore Srbije i Beograda (ilustrativna fotografija)

Advokat Dragoslav Ognjanović ubijen je u subotu, u beogradskom naselju Novi Beograd, u ulici Antifašističke borbe, dok je njegov sin ranjen, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije. Beogradski mediji su ranije, objavljujući informaciju o pucnjavi u Beogradu u kojoj je stradao, naveli da je bio u pravnom timu Luke Bojovića (koji se ocenjuje jednim od ključnih ličnosti kriminala u Srbiji, a koji je u Španiji 2015. pravosnažno osuđen za zločinačko udruživanje, posedovanje oružja i falsifikovanje isprava na 18 godina zatvora. U Srbiji je poternica za njim ukinuta 2016). Mediji navode da je Ognjanović zastupao i bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalnom, kao i njegovu suprugu Mirjanu Marković.

Advokatske komore Srbije i Beograda su, nakon likvidacije Ognjanovića i ranjavanja njegovog sina, saopštile da od tužilaštva i policije traže „da smesta angažuju sve kapacitete da bi se rasvetlilo to ubistvo“.

Advokatske komore Srbije i Beograda traže od tužilaštva i policije da smesta angažuju sve kapacitete da bi se rasvetlilo ubistvo Dragoslava Ognjanovića (na fotografiji)
Advokatske komore Srbije i Beograda traže od tužilaštva i policije da smesta angažuju sve kapacitete da bi se rasvetlilo ubistvo Dragoslava Ognjanovića (na fotografiji)

„Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda najenergičnije zahtevaju od svih nadležnih državnih organa da momenatalno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, jer je od suštinske važnosti u ovakvim slučajevima odgovarajuća reakcija tužilaštva i policije u prvih nekoliko dana“, navodi se u saopštenju.

Jugoslav Tintor ističe da je suština jednonedeljne obustave rada ukazivanje na sve ono sa čime se advokati suočavaju u svom radu.

„Imajući u vidu da je njihova uloga u samom pravosuđu zaštita osnovnih ljudskih prava i sloboda i obezbeđenje funkcionisanja pravde, mislimo da je napad na advokata nešto što ne bi moglo da se toleriše i da je u tom smislu neophodno da se uloži posebna pažnja i poseban napor da se ti slučajevi rasvetle. To je isto kao kada bi neko ubio sudiju ili tužioca – mi sebe vidimo da smo u potpuno istoj ravni krivično – pravne zaštite i očekujemo od državnih organa da to tako i vide“, rekao je Tintor.

„Ako me pitate da li se ja sada u bavljenju svojom profesijom osećam ugroženo, to je individualna stvar. Ali ono što svaki advokat u Srbiji oseća povodom ubistva kolege Ognjanovića jeste da je nedopustivo da se na takav način – ubistvom advokata – bilo koja stvar razrešava“, ističe predsednik Advokatske komore Beograda.

Nedopustivo je da se na takav način – ubistvom advokata – bilo koja stvar razrešava: Jugoslav Tintor
Nedopustivo je da se na takav način – ubistvom advokata – bilo koja stvar razrešava: Jugoslav Tintor

Vučić: Imamo neke tragove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da država mora mnogo brutalnije da se obračuna sa kriminalcima i da policija „ima neke tragove“ u istrazi ubistva advokata Ognjanovića.

"Sinoć (u subotu) sam razgovarao s ministrom unutrašnjih poslova, imamo više tragova nego u slučaju ubistva kuma gospodina Bojovića. Ne mogu da kažem da je ubistvo rešeno, ali imamo nekakvih tragova", kazao je Vučić u nedelju, na poligonu Nikinci, gde je prisustvovao vežbi gađanja iz novog streljačkog naoružanja u sastavu Vojske Srbije.

Čovek o kome Vučić govori kao o kumu Luke Bojovića je Dragoslav Miloradović, koji je 28. maja ove godine ubijen u beogradskom naselju Karaburma, ispred jedne samouslužne autoperionice. Dvojica nepoznatih napadača ispalila su na njega više hitaca i na motoru pobegla u pravcu Pančevačkog mosta.

Predsednik Srbije je rekao i da je bezbednosna situacija u zemlji dobra, ali da „država mora mnogo brutalnije da se obračuna sa kriminalcima i da Srbija nije poligon za njihovo delovanje“.

Ne mogu da kažem da je ubistvo rešeno, ali imamo nekakvih tragova: Aleksandar Vučić
Ne mogu da kažem da je ubistvo rešeno, ali imamo nekakvih tragova: Aleksandar Vučić

"Bezbednosna situacija je dobra, stabilna i bolja nego 2010. i 2011. što se vidi po broju ubistava i krivičnih dela, ali ima nešto što me brine, to je da rat dva klana oko tržišta narkotika, postaje nešto sa čim država mora na mnogo brutalniji način da se obračuna. Naravno da sam uzrujan i sinoć sam razgovarao sa Nebojšom (Stefanovićem). Policija sprovodi akcije koje nekima izgledaju preterane, ali moraćemo da sprovodimo još ozbiljnije akcije i da pokažemo kriminalcima da Srbija nije poligon za njihovo delovanje i uznemiravanje naše javnosti i da idu tamo odakle su došli", kazao je Vučić.

Ministarstvo pravde: Ubistvu advokata posvetiti posebnu pažnju

Uz oštru osudu ubistva advokata Ognjanovića, apel državnim organima je u nedelju uputilo i Ministarstvo pravde Srbije koje traži da se „preduzmu sve neophodne mere da bi se u najkraćem roku utvrdili motivi i počinioci tog tragičnog događaja".

„Uloga koju advokatura ima u pravosuđu veoma je važna i svi napadi na advokate moraju da se tretiraju sa posebnom pažnjom“, navodi se u saopštenju ministarstva. Ministarstvo se za sada nije oglasilo povodom najavljene obustave rada advokata.

Advokati su najavili da će zatražiti hitne sastanke s ministrima unutrašnjih poslova i pravde, Nebojšom Stefanovićem i Nelom Kuburović, da bi se, kako su naveli, "sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim".

Apel da se preduzmu sve neophodne mere kako bi se u najkraćem roku utvrdili motivi i počinioci tog tragičnog događaja: Ministarstvo pravde Srbije
Apel da se preduzmu sve neophodne mere kako bi se u najkraćem roku utvrdili motivi i počinioci tog tragičnog događaja: Ministarstvo pravde Srbije

"Tim bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog nalaženja počinilaca čime bi se poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno", objasnili su u saopštenju.

MUP: Policija intenzivno traga za počiniocem

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević je, u pisanom saopštenju koje je MUP dostavio Radiju Slobodna Evropa (RSE), naveo da policija intenzivno traga za osobom koja je ubila Ognjanovića i ranila njegovog sina.

“Odmah po prijavi događaja na lice mesta upućeni su inspektori kriminalističke policije koji trenutno obavljaju uviđaj, a angažovane su i druge jedinice policije koje intenzivno tragaju za počiniocem. Pripadnici MUP-a u saradnji sa nadležnim tužilaštvom preduzimaju sve neophodne mere i radnje kako bi ovaj slučaj bio što pre rešen, a počinilac krivičnog dela uhapšen”, saopštio je Kovačević.

Policija intenzivno traga za osobom koja je ubila Ognjanovića i ranila njegovog sina: Dejan Kovačević
Policija intenzivno traga za osobom koja je ubila Ognjanovića i ranila njegovog sina: Dejan Kovačević

Tri advokata ubijena za manje od tri godine

Ognjanovićevo ubistvo je devetnaesto od početka ove godine u Srbiji koje ima odlike mafijaških likvidacija, pokazuje Crna knjiga, zajednička baza podataka RSE i portala KRIK. Takođe, to je treće ubistvo advokata u Srbiji za nepune tri godine.

U decembru 2015. godine, u Beogradu je pucano na advokata Vladimira Zreleca, koji je od zadobijenih povreda preminuo nakon mesec dana, dok je u septembru prošle godine u Jagodini ubijen mladi advokat iz tog grada, Nemanja Stojanović.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je zbog ubistva Zreleca podiglo optužnicu protiv Vladimira Šaranovića (42), dok policija još pokušava da utvrdi motiv i izvršioce ubistva Nemanje Stojanovića, advokata koji je bio tek na početku karijere.

Pre samo dva meseca, u Jagodini je otkrivena spomen–ploča ubijenom advokatu, a tom prilikom njegove kolege su još jednom nadležnih zatražile da pronađu odgovorne za taj zločin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG