Dostupni linkovi

Policija za RSE: Džim Douson dva puta bio u Srbiji


Škotski ultradesničar, Džim Douson (Jim Downson) je tokom prošle godine dva puta boravio u Srbiji, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Ovom informacijom je i zvanično potvrđeno da se ovaj britanski državljanin, koga je svetska štampa označila kao desnog ekstremistu i koji je proteran iz susedne Mađarske na predlog Protivterorističkog centra te zemlje, slobodno kreće u Srbiji.

U dopisu MUP-a, koji je RSE dobio nakon skoro devet meseci čekanja, stoji da je Douson „boravio na teritoriji Republike Srbije u dva navrata u periodu pre podnošenja zahteva“.

Zahtev je RSE uputio 3. novembra 2017. godine i odnosio se na to da li se Douson nalazi u Srbiji, da li MUP Srbije razmenjuje informacije sa Mađarskom u vezi sa tim pitanjem, te da li bi njegovo eventualno delovanje u Srbiji moglo da predstavlja bilo kakvu pretnju po bezbednost građana.

U rešenju koja je upućeno na naš upit još se navodi da „Uprava kriminalističke policije nije u posedu informacija o ovom licu“.

RSE je ove informacije dobio nakon što se žalio Povereniku za informacije od javnog značaja, jer je MUP prethodno odbio zahtev, pozivajući se na to da se na taj način štite podaci o ličnosti, kao i pravo građana da se zaštite od neovlašćenog korišćenja njihovih podataka.

O Džimu Dousonu u javnosti prvi put je govorila tadašnja narodna poslanica opozicione Nove stranke u Skupštini Srbije Marinika Tepić (danas samostalna poslanica) na sednici Parlamenta početkom novembra 2017. godine. Ona je tada tražila odgovore o delovanju Dousona u Srbiji od ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića i direktora kosovske Kancelarije Vlade Srbije Marka Đurića.

Povod za to bilo je to što Dousaon 3. novembra 2017. godine na svojoj fejsbuk stranici objavio svoju fotografiju sa takođe britanskim desničarom Nikom Grifinom u Beogradu. Na njoj u društvu srpskog ultradesničara Miše Vacića stoji ispred srpskog grba i zastave. Ambijent u kome se nalaze Douson, Grifin i Vacić izgleda kao da je u zvaničnim prostorijama srpskih institucija zbog čega su mnogi mediji preneli da je reč o zgradi Palate Srbije u Novom Beogradu, jednoj od vladinih sedišta.

Marinika Tepić je nakon postavljanja pitanja u Skupštini bila meta napada desničara, kroz pretnje i ispisivanje uvrdljivih poruka na grafitima u više gradova Srbije.

Džim Douson je škotski ultradesničar, u Britaniji se smatra i militantnim hrišćanskim aktivistom.

XS
SM
MD
LG