Dostupni linkovi

Imran Kan proglasio pobjedu na izborima u Pakistanu


Prebrojavanje glasova još traje
Prebrojavanje glasova još traje

Imran Kan, borac protiv korupcije i bivša zvijezda kriketa, proglasio je pobjedu na izborima u Pakistanu, prenosi Rojters. Istakao je da je demokratija ojačana, te da će njegova stranka voditi Pakistan drugačije.

Kan je dodao da želi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama u kojem će obje strane imati koristi i mir u Avganistanu. Želi i trgovinske veze sa susjednom Indijom. Ponudio je, također, da se istraži navodno namještanje izbora.

BBC piše kako se očekuje da Kanova stranka PTI neće imati većinu, te da će morati tražiti koalicione partnere. Zvanični rezutati izbora održanih u srijedu još uvijek se očekuju. Polovina glasova je izbrojana.

U četvrtak uveče, sekretar Izborne komisije Pakistana Babar Jakub rekao je novinarima da je primljeno 82 posto rezultata i odbacio navode o ometanju u brojanju glasova.

"Žalbe koje smo primili, one bi mogle biti proceduralnog nivoa, ali nema govora o namještanju", rekao je Jakub.

Sa 48 odsto od ukupnog broja glasova, Kanova stranka Tehrik-e-Insaf (PTI, Pokret za pravdu) je u izvještaju Izborne komisije, prema preliminarnim rezultatima, proglašena vodećom, odnosno da će joj pripasti 113 od 272 mjesta u državnom parlamentu.

Procijenjeno je da je stranka zatvorenog bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa osvojila 64 mjesta, dok je Pakistanska narodna partija čiji je lider Biloval Buto Zardari, sin nekadašnje premijerke Benazir Buto ubijene 2007. godine dobila 42 mjesta.

Pakistansko tijelo za praćenje izbora i Evropska unija trebalo bi da dostave procjene o toku izbornog procesa u petak.

Stranka zatvorenog bivšeg premijera Pakistana Navaza Šarifa unaprijed je odbacila rezultate izbora, tvrdeći da je kod prebrojavanja glasačkih listića bilo namještanja. Oni već sedmicama optužuju moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Kanu.

Šebaz Šarif, vođa Pakistanske muslimanske lige i brat svrgnutog premijera, rekao je da je prebrojavanje listića neregularno, u vrijeme dok su rezultati još uvijek nejasni i pobjednik još nije proglašen, ali prvi rezultati govore o velikom vodstvu Kana.

"Ovo je nečuveno lažiranje i rezultati zasnovani na masovnom lažiranju uzrokovaće nepopravljivu štetu po državu", napisao je, uz ostalo, na Tviteru.

​Izborni dan obilježilo je nasilje, najmanje 31 osoba je poginula, a brojni su ranjeni kada se bombaš samoubica raznio u srijedu ujutro pored biračkog mjesta na jugozapadu Pakistana.

Izbori su održani uz jake sigurnosne mjere nakon napete kampanje obilježene napadima i optužbama za miješanje vojske u izborni proces

Haos nakon eksplozije u Kveti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Oko 106 miliona birača, od 207 miliona stanovnika, bili su registrovani za glasanje na izborima zastupnika za naredni petogodišnji saziv parlamenta.

Ovi izbori su tek drugi demokratski prenos vlasti u zemlji u kojoj je decenijama vladala vojna hunta i čija je istorija obilježena vojnim pučevima i političkim ubistvima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG