Dostupni linkovi

Pakistan: Birališta zatvorena, izborni dan u sjenci samoubilačkog napada


Haos nakon eksplozije u Kveti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Haos nakon eksplozije u Kveti

Birališta u Pakistanu gdje se održavaju parlamentarni izbori su zatvorena. Konačni rezultati očekuju se u četvrtak.

No, izborni dan obelilježen je samoubilačkim napadom kod izbornog mjesta u gradu Kveta na jugozapadu Pakistana, gdje su u eksploziji stradale desetine osoba, i to nedugo nakon što su biračka mjesta otvorena.

Pakistanski sigurnosni zvaničnici saopćili su da je najmanje 31 osoba ubijena, a desetine ranjene u eksploziji čija je meta bio policijski konvoj, dok je pogođeno biračko mjesto.

Militantna organizacija "Islamska država" (IDIL) preuzela je odgovornost za eksploziju u Kveti, javila je novinska agencija ove militantne grupe Amak i navela da je napad izvršio bombaš samoubica, ali bez detalja i dokaza.

Ranije ovog mjeseca ekstremisti IDIL-a preuzeli su odgovornost za samoubilački napad u kojem je stradalo 149 osoba, na predizbornom skupu, u gradu Mastong.

Osim eksplozije u Kveti, u srijedu ujutro je u pucnjavi na biračkom mjestu na sjeverozapadu Pakistana u distriktu Svabi ubijen jedan aktivista PTI stranke, a četiri osobe su povrijeđene.

Policija je za Radio Slobodna Evropa izjavila da su razmijenjeni pucnji između pristalica PTI i Avami Nacionalne stranke.

PAKISTAN -Povrijeđeni nakon napada u Kveti
PAKISTAN -Povrijeđeni nakon napada u Kveti

Glavni favoriti na opštim izborima u Pakstanu su stranka PTI opozicionog lidera Imrana Kana i Muslimanska liga osuđenog bivšeg premijera Navaza Šarifa, koji je osuđen u odsustvu na 10 godina zatvora zbog korupcije. Uhapšen je 13. jula, nakon povratka u Pakistan i žalio se na kaznu.

Ankete su pokazale tijesnu utrku, s tim da stranci Imrana Kana daju 30 posto, a Muslimanskoj ligi, aktuelnoj vladajućoj stranci 27 posto. U drugoj anketi, Šarifova stranka vodi sa 26 posto, naspram 25 posto, koliko se daje PTI stranci.

Na trećem mjestu je Pakistanska narodna partija (PPP) dvadesetdevetogodišnjeg Bilaval Buto Zardarija, sina bivše premijerke Benazir Buto, ubijene 2007. godine. PPP bi se mogao pojaviti kao koaliciona stranka, ako nijedna stranka ne dobije većinu, smatraju stručnjaci.

"Naše predviđanja su vrlo mračna", rekao je Bilal Gilani, izvršni direktor Galupa za Pakistan, dodajući da je veliki dio birača neodlučan.

Skoro 106 miliona birača ima pravo glasa, a biraju Narodnu skupštinu od 342 člana, odnosno donji dom parlamenta i skupštine u provincijama Hajber - Pahtunva, Pundžab, Sind i Beludžistan. Izbori su, međutim, i prije glasanja ocijenjeni kao namješteni.

Parlament se bira na mandat od pet godina, a većinska stranka ili koalicija bira premijera. Šezdeset mjesta u skupštini rezervisana su za žene, a 10 za nemuslimanske manjine.

Pakistanska vojska je vladala otprilike pola perioda od proglašenja nezavisnosti 1947. godine, a tri puta je izvršila udare.

Izbornu kampanju ove godine je karakterisao "očigledan, agresivan i neizbježan pokušaj manipulacije" rezultatima, uz represiju nad medijima i zastrašivanje kandidata, ocjena je pakistanske Nezavisne komisije za ljudska prava.

Kampanja je ocjenjena i kao nasilna, jer je u vojnim napadima ubijeno 180 osoba, uključujući tri kandidata. U centru svih optužbi je jak vojni establišment, koji igra ogromnu ulogu u unutrašnjoj i vanjskoj politici države.

Vojska je, širom Pakistana, rasporedila 370.000 vojnika, kako bi osigurala da glasanje prođe bez problema, što je najveći broj raspoređenih vojnika na dan izbora u historiji ove države. Uz to, 450.000 policajaca osigurava birališta.

Na izborima učestvuje nevjerovatno velik broj ekstremističkih vjerskih stranaka, uključujući i neke koje su zabranjene, ali učestvuju pod novim imenima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG