Dostupni linkovi

Vučić Srpskoj listi: Nema opipljivog rešenja za Kosovo


Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je predstavnike Srpske liste, koji su sa njim u Beogradu razgovarali nekoliko sati, da za pitanje Kosova trenutno nema opipljivog rešenja koje bi moglo da se ponudi građanima. Izjavio je to za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Igor Simić koji obavlja funciju potpredsednika Srpske liste.

"U ovom trenutku, ono što smo mogli da čujemo od predsednika Vučića je da nema opipljivih predloga koji bi mogli da se predstave kao rešenje koje je na vidiku”, rekao je Simić za RSE.

“Neće biti postizanja bilo kakvog dogovora, niti njegovog usvajanja bez konsultacija predsednika Vučića i pregovaračkog tima sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji”, dodao je Simić – rekavši da očekuje da se dogovorom Beograda i Prištine pronađe kompromisno rešenje koje će uvažiti legitimne interese srpskog naroda i države Srbije.

Prethodno su predstavnici Srpske liste u Beogradu razgovarali i sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije. Posle sastanka je saopšteno da u dijalogu Beograda i Prištine ne bi trebalo odbaciti nijednu temu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u utorak izjavio da Srbiji niko neće dozvoliti podelu Kosova, navevši da razlog tome nije strah eventualnih posledica takvog ishoda, već želja da se Srbija spreči u ostvarivanju bilo kakav uspeha.

Predsednik Srbije je ustvrdio i da će, ukoliko ne bude sprovedeno razgraničenje sa Albancima, Srbija za četrdeset godina kako je naveo, biti primorana da brani Vranje (grad na jugu udaljen oko 280 kilometara od prestonice Beograda).

Naredna runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije, planirana je za početak septembra meseca.

XS
SM
MD
LG