Dostupni linkovi

'Putinovi vukovi' prave vojni kamp u Slovačkoj?


Alexander Zaldostanov
Alexander Zaldostanov

Autori: Yaroslav Shimov i Alan Crosby

Uoči 50. godišnjice invazije Varšavskog pakta na tadašnju Čehoslovačku, jedna od grupa koja tvrdo podržava Kremlj, postavila je kamp u vojnom stilu u blizini glavnog grada Slovačke, koja je članica NATO saveza.

Motociklistički klub Noćni vukovi, čiji su članovi bili na čelu ruske okupacije Krima i koje su mediji nazvali "Putinovi anđeli", ima sedište u bivšoj vojnoj bazi u Dolni Krupi, oko 60 kilometara severoistočno od Bratislave.

Ovaj potez kluba, poznatog po promovisanju ruskog nacionalizma, mržnji prema homoseksualcima i feministkinjama i odanosti Kremlju, izgleda da ima za cilj otkrivanje mračne, antizapadne strane ove članice Evropske unije, koja ima snažnu krajnju desnicu i rusofilske elemente.

Grupa, koja je pogođena sankcijama sa Zapada zbog podrške proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, osnovana je u Slovačkoj prošlog meseca.

"Oni su došli da razljute demokrate i regrutuju ljude koji su sposobni da pucaju u Ukrajini", rekao je novinarima slovački opozicionista Jan Budaj. "Donose poruku koja za cilj ima narušavanje EU i raskol u NATO".

Sa impozantnim dva metra visokim crnim zidom prekrivenim bodljikavom žicom koja okružuje objekat, malo ko zna šta se događa unutra.

Međutim, sudeći prema fotografijama snimljenim dronom, u njemu se nalaze tenkovi, oklopna vozila i policijska oprema.

Zaldostanov je blizak sa ruskim predsjednikom Putinom
Zaldostanov je blizak sa ruskim predsjednikom Putinom

List Hospodarske noviny piše da lokalni ogranak Noćnih vukova vodi Jozef Hambalek, koji je, kako navodi ovaj medij, vlasnik imanja i blizak bivšem ministru unutrašnjih poslova Robertu Kalinaku. Nijedan od njih nije javno komentarisao bazu.

Za Hambaleka navode da želi da otvori vojni muzej u kompleksu.

Međutim, za vojnu opremu se navodi da je u vlasništvu Ministarstva odbrane, koje je suspendovalo Miloslava Čapalovića, načelnika Vojnog istorijskog instituta, zbog dozvole da se oprema iznajmi Hambaleku.

"Očigledno je da načelnik Instituta za vojnu istoriju, Miloslav Čaplović, nije detaljno proverio pozadinu ovog udruženja građana i da je time prekoračio svoja ovlašćenja", rekla je portparolka Ministarstva odbrane Danka Capakova.

'Preko granica'

Policija kaže da prate aktivnosti grupe, ali da do sada nisu primetili ništa protivzakonito. Ministarstvo inostranih poslova je izrazilo zabrinutost, rekavši da "aktivnosti članova grupe treba pažljivo pratiti i proceniti".

Ali Jaroslav Nađ, direktor slovačkog instituta za bezbednosnu politiku, upozorio je na izrazito blag pristup ovom pitanju.

"Ovo je izvan granica dozvoljenog .... Njihove akcije uvijek su nedvosmisleno propagandne akcije", rekao je on u intervjuu za rusku redakciju Radija Slobodna Evropa.

Vođa Noćnih vukova Aleksandr Zaldostanov često se pojavljivao u javnosti sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, a poznat je po svojim žestokim nacionalističkim izjavama.

On je predvodio grupu u nizu provokativnih vožnji ranije - uključujući i put za Berlin na Dan pobede i bdenje uz sveće u Katinu, mestu za koje se veruje da je upravo tamo Josif Staljin naredio pogubljenje desetina hiljada poljskih oficira tokom Drugog svetskog rata.

Članovi Noćnih vukova protestovali su ispred spomenika sovjetskom vojniku u Berlinu u maju 2017.
Članovi Noćnih vukova protestovali su ispred spomenika sovjetskom vojniku u Berlinu u maju 2017.

Nedavno, iako bez Zaldostanova, dvadesetak noćnih vukova učestvovalo je u onome što su nazvali turnejom "Ruski Balkan" u martu 2018. godine.

Ranije tog meseca vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su Zaldostanovu, koji sebe naziva "Hirurgom", ulazak u zemlju, jer se smatrao potencijalnom pretnjom po bosansku državnu bezbednost.

Bosanski zvaničnici tvrdili su da je turneja imala za cilj zastrašivanje nesrba u podeljenoj zemlji, gde je u etničkom ratu 1992-1995. godine život izgubilo više od 100.000 ljudi.

Turneja se takođe poklopila sa onim što su zvaničnici Zapadne obaveštajne službe ocenile kao povećanje napora Moskve da proširi svoj uticaj na Balkanu.

Paramilitarna bombaška jedinica

U Slovačkoj, grupa Studentska inicijativa izrazila je zabrinutost zbog situacije i najavila proteste za 27. jul.

“Apelujemo na sve građane da nam se pridruže i tako izraze svoje protivljenje takvom objektu na našoj teritoriji, kako bismo pokazali zajedno da bezbednost naše zemlje nije ukradena”, rekao je Timoti Lauko iz inicijative koji koristi hešteg #niejenamtojedno, što bi u grubom prevodu sa slovačkog bilo “to nam znači”.

“Noćni vukovi su paramilitarna bombaška jedinica koju otvoreno podržava ruski Kremlj. Ova moto banda u svojim redovima ima članove koji se, zajedno sa pruskim separatistima, bore protiv naših istočnih komšija u Ukrajini”, dodao je on.

Prema zvaničnicima u Kijevu, članovi Noćnih vukova su među predvodnicma prikrivene ruske invazije i okupacije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

I dok su posmatrači sa strane zabrinuti zbog aktuelne situacije u Slovačkoj, među samim meštanima brige nema. “Nedavno su slavili nešto i ponašali se pristojno”, ovako je slovački portal Topky.sk citirao jednog Slovaka.

”Ruski bajkeri su tu, nema problema sa njima”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG