Dostupni linkovi

Iseljenje izbeglica u Ustaničkoj, protest aktivista


Ispred zgrade u Ustaničkoj okupilo se nekoliko desetina građana i aktivista
Ispred zgrade u Ustaničkoj okupilo se nekoliko desetina građana i aktivista

Ništa neće biti urađeno na silu, izjavio je predstavnik Komesarijata za izbeglice Srbije Petar Anđić u Ustaničkoj ulici u Beogradu, gde je za danas zakazano iseljavanje izbegličkih porodica iz zgrade na broju 244g.

Naime, Opština Zvezdara zakazala je za ponedeljak iseljenje prvog, od ukupno jedanaest stanova, u kojima žive izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije.

Za danas je u planu iseljavanje Dejana Lazovića izbeglice iz Peći (Kosovo).

Ispred zgrade u Ustaničkoj jutros se okupilo nekoliko desetina građana i aktivista združene akcije "Krov nad glavom" koji sa transparentima "Sprečimo progon prognanih" i "Bez doma niko" sprečavaju iseljenje. Takođe, ispred ulaza u zgradu su pliciajci, te predsetavnici Komesarijata za izbeglice koji su na ovo mesto doveli takođe lica izbegla sa prostora bivše Jugoslavije, čije useljavanje u Lazovićev stan je planirano.

Dok iz Komesarijata navode da su te porodice stanove dobile na konkursu a da su sadašnji stanari bespravno ušli u zgradu, te da odbijaju sve predloge i stambena rešenja, iz akcije "Krov nad glavom" navode da adekvatan smeštaj nije obezbeđen, što tvrdi i sam Dejan Lazović.

Dvadesetak građana stanara zgrade u Ustaničkoj ulici bespravno su se uselili u garsonjere tokom 2008. – o čemu su govorili za RSE prošlog novembra, kada je osujećen pokušaj njihovog iseljenja.

Prethodnog puta, novembra 2017, nadležni iz Komesarijata i pripadnici policije koji su im asistirali, odustali su od iseljevanja interno raseljenih – mahom zbog upornosti građana koji su se svakodnevno okupljali unutar zgrade u beogradskoj Ustaničkoj ulici, ali i negativnog odijuma u javnosti koji je ta akcija izazvala.

Inače, kao potpisnica Međunarodnog pakta o socijalnim, ekonomskim i kulturnim pravima Srbija je obavezna da licima koja se nalaze u opasnosti od beskućništva obezbedi smeštaj koji može adekvatno odgovoriti na zadovoljenje njihovih osnovnih potreba i ostvarivanju fundamentalnih ljudskih prava.

(Video iz novembra 2017)

Izbeglice iz Ustaničke: 'Ne gine nam ulica'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG