Dostupni linkovi

Orban u Jerusalimu posetio Jad Vašem, ispraćen protestima


Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban obišao je danas popodne Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimuu okviru posete Izraelu, a na izlazu ga je čekalo dvadesetak demonstranata koji su rekli da je on antisemita i da krši ljudska prava.

Demonstranti su nakratko blokirali put i omeli odlazak Orbanovog konvoja, tvrdeći da bi zaposleni u Jad Vašemu trebalo da se stide što su primili mađarskog premijera, prenosi Beta.

Jad Vašem je u odgovoru naveo da je Orban gost države Izrael i da prima goste države u skladu s planom posete koji priprema Ministarstvo spoljnih poslova zaduženo za zvanične posete. Policajci su rasterali demonstrante nekoliko minuta kasnije.

Orban je u Memorijalnom centru učestvovao u kratkoj komemoraciji na mađarskom jeziku, tokom koje je zapalio baklju i položio sveću u znak sećanja na žrtve holokausta. Domaćin mu je bio Robert Rozet, direktor Biblioteka Jad Vašema, čije se istraživanje fokusira na mađarske Jevreje u holokaustu.

Mađarski premijer sastao se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom kome je rekao da Mađarska ne toleriše nikakve manifestacije antisemtizma.

"Sve jevrejske građane u Mađarskoj vlada štiti i mi smo na to ponosni", rekao je on.

Izraelski mediji, međutim, navode da je Orban tokom protekle godine vodio javnu antisemitsku kampanju protiv jevrejskog filantropa Džordža Sorosa, koristeći jezik i fraze iz stare nacističke propagande, što je mađarska jevrejska zajednica oštro osudila. On je, takođe, hvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske u Drugom svetskom ratu, iako je bio antisemita i saradnik nacista.

Netanjahu je Orbana označio kao istinskog prijatelja Izraela uprkos protivljenju opozicije njegovoj poseti.

Izraelski premijer je pohvalio mađarskog kolegu za borbu protiv antisemitizma i zahvalio mu se na proizraelskom stavu Mađarske, preneo je Asošiejted pres.

XS
SM
MD
LG