Dostupni linkovi

Turnbull traži da papa otpusti nadbiskupa Adelaide


Malcolm Turnbull, premijer Australije
Malcolm Turnbull, premijer Australije

Premijer Australije, Malcolm Turnbull je u četvrtak izjavio da papa Franjo mora da otpusti australijskog nadbiskupa osuđenog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djece.

Nadbiskup Philip Wilson (67) je u maju ove godine postao najstariji katolički sveštenik, koji je osuđen zbog toga što nije obavijestio policiju o tome da drugi sveštenik zlostavlja djecu.

Wilson, koji je ovog mjeseca osuđen na godinu dana zatvora, povukao se sa mjesta nadbiskupa Adelaide u južnoj australijskoj državi ali je rekao da će to učiniti samo ukoliko njegova žalba ne bude prihvaćena.

Turnbull, koji je ranije prozivao Wilsona da podnese ostavku pojačao je kritike na račun nadbiskupa zbog toga što je ostao na dužnosti.

"Trebao je da podnese ostavku, a sada je došlo vrijeme da ga papa otpusti,” rekao je Turnbull novinarima u Sidneju.

“Mislim da je vrijeme da krajnji crkveni autoritet preduzme korake i otpusti ga,” kaže premijer.

Nadbiskupija Adelaide nije bila dostupna za komentar, navodi Reuters.

Uobičajen postupak je takav, da biskup ponudi svoju ostavku papi, no Wilson je rekao da će se žaliti na kaznu i neće podnijeti ostavku osim ukoliko žalba ne bude usvojena.

Vatikan nije komentarisao Turnbullove pozive. Ovo je jedna od najoštrijih političkih intervencija u vezi sa katoličkom crkvom.

Posljednji put se to dogodilo 2011. godine, kada je bivši irski premijer Enda Kelly optužio Svetu Stolicu za sprječavanje istrage o seksualnim zlostavljanjima sveštenika.

XS
SM
MD
LG