Dostupni linkovi

Nadbiskup u Australiji kriv za prikrivanje sekusalnog zlostavljanja


Kardinal George Pell iz Australije, koji je krajem juna 2017. takođe optužen za seksualno zlostavljanje.

Sud u Australiji presudio je da je katalički nadbiskup Philip Wilson kriv zbog prikrivanja seksualnih zlostavljanja 1970-tih godina.

Wilson, koji je trenutno nadbiskup Adelaide, postao je tako najvisočije pozicionirani zvaničnik Katoličke crkve koji je optužen i osuđen za ovakvo krivično djelo.

Sud ga je proglasio krivim za prikrivanje zlostavljanja dječaka ministranata od strane jednog svećenika pedofila, koji je tada bio njegov kolega u Novom Južnom Velsu.

Tokom suđenja nadbiskup je tvrdio da mu je nije bilo rečeno za zlostavljanja nekih od žrtava, dok su žrtve tvrdile da su mu se povjerile dok su bili djeca.

Visina kazne biće mi izrečena u junu, a maksimum koji bi mogao dobiti je dvije godine.

Prošlog mjeseca, Wilson je u lokalnom sudu Njukastlu rekao da nije imao saznanja da je svećenik James Fletcher zlostavljao dječake, što se događalo u vrijeme dok je on bio asistent svećenika u Maitlandu, mjestu 130 kilometara udaljenom od Sidneja.

Svećenik James Fletcher je 2004. osuđen po devet optužbi za seksualno zlostavljanje, a umro je u zatvoru 2006.

Jedna od njegovih žrtava, bivši ministrant Peter Chreigh, rekao je na sudu da je nadbiskupu Wilsonu opisao zlostavlajnje u detalje 1976., pet godina nakon što se dogodilo.

Sudija Robert Stone je odbacio Wilsonovu tvrdnju da se ne sjeća tog razgovora, te je saopštio da je utvrđeno da je Creigh pouzdan svjedok.

Kako je saopštio sudija Stone, svećenik je znao "da je ono što je čuo kredibilna optužba, ali je želio da zaštiti crkvu i njenu reputaciju".

Još jedna žrtva, koja nije javno imenovana, na sudu je svjedočio da je zlostavljane kojem je bio izložen ispričao na jednoj od ispovjesti kada je imao 11 godina.

Rekao je da mu je Wilson tada rekao da laže i da za kaznu 10 puta moli "Zdravo Marija".

U saopštenju koje je izdala crkva, Wilson je naveo da su "očigledno razočarani" sa presudom i da će razmotriti svoje zakonske opcije.

Ovo je još jedan u nizu otkrivenih skandala u poljednje dvije decenije o, kako se ispostavilo, široko rasprostranjenoj pojavi seksualnog zlostavlja dječaka u Katoličkoj crkvi i prikrivanja tih nedjela od strane crkvenih zvaničnika.

U junu 2017. australijski kardinal George Pell zvanično je optužen za seksuano zlostavljanje.

XS
SM
MD
LG