Dostupni linkovi

Marković: Parastosi četnicima, bruka Crnogorske mitropolije


Crnogorski premijer Duško Marković
Crnogorski premijer Duško Marković

Vlada Crne Gore će pronaći način da odgovori na događaje, kao što je održavanje parastosa četničkom vođi Draži Mihajloviću, ali ne upotrebom državnog represivnog aparata već promjenom zakona, poručio je premijer Duško Marković u Skupštini Crne Gore tokom rasprave o aktivnostima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Parastos četničkom vođi i osuđenom ratnom zločincu Draži Mihajloviću koji su održali sveštenici Srpske pravoslavne crkve u selu Žlijebi kod Herceg Novog predstavlja blamažu za Mitropoliju crnogorsko primorsku, saopštio je predsjednik Vlade Duško Marković tokom premijerskog sata u crnogorskom parlamentu. Premijer Marković je, između ostalog, taj događaj ocjenio provokacijom da policija upadne u crkvu pendrecima, što se nije dogodilo. Marković je poručio da će se na takve događaje, kao što je promocija ratnih zločinaca, reagovati promjenom zakona, a ne represijom.

Parastos SPC ratnom zločincu i saradniku okupatora je neprihvatljivo i to vrijeđa osjećaje onih ljudi koji su vjekovima i hiljadu godina stvarali ovu državu. Posebno onih koji su posvećeni antifašističkim vrijednostima kao civilizacijskoj vrijednosti demokratskog sistema u cjelini, ne samo u Crnoj Gori. Neko je pokušao da nas natjera da sa pendrecima i uniformama uđemo u crkvene odaje i spriječimo taj sraman čin. Nikada to nećemo uraditi, nikada neće to uraditi ova Vlada na čijem sam ja čelu jer je to crkvena imovina. Ali je blam sveštenstva Crnogorske mitropolije i bruka da se ratnom zločincu u tom prostoru organizuje parastos. Država će naći način da odgovori na to. Ne da izvodi policajce, ne da vadi pendreke. Nego će mijenjati zakone pa će neko krivično odgovarati za takva djela“, poručio je crnogorski premijer.

XS
SM
MD
LG