Dostupni linkovi

BiH: Počelo novo ročište oko izručenja Mamića


Mamić je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora
Mamić je u Hrvatskoj nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora

U Sudu BiH u utorak je počelo novo ročište na kojem će se odlučivati o izručenju hrvatskog nogometnog menadžera Zdravka Mamića Hrvatskoj, a kako javlja N1, i Tužilaštvo i obrana su se usprotivili izručenju.

Kako je kazala postupajuća tužiteljica Gordana Bosiljčić, zahtjev koji dolazi iz Hrvatske je potpun i dostavljen na ispravan način, ali mu se ne može udovoljiti, jer su navedena krivična djela počinjena prije potpisivanja ugovora o izručenju između BiH i Hrvatske.

S ovakvim stavom se složio i advokat Zdravka Mamića, ali i sam Mamić, koji je u sudnici kazao da je Hrvatsku napustio jer se ne osjeća sigurnim, pa je zbog toga došao u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo i obrana se slažu da je jedan od mogućih narednih koraka molba Hrvatske da pravosuđe BiH nastavi voditi postupak protiv Mamića, prenosi N1.

Odluka suda bi trebala biti saopštena narednih dana.

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik Dinama u junu je nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz ovog kluba, te nanošenje štete državnom budžetu 12,2 miliona kuna.

XS
SM
MD
LG