Dostupni linkovi

Sud BiH: Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj


Zdravko Mamić
Zdravko Mamić

Sud BiH donio je odluku o obustavi izručenja bivšeg čelnika Nogometnog kluba Dinama Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj, prenose mediji u BiH.

"Sud je utvrdio da je gospodin Mamić državljanin BiH i da ugovorom o izručenju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u ovom slučaju nije predviđena mogućnost izručenja. Što se tiče zahtjeva Republike Hrvatske za izručenjem, odnosno zahtjeva Interpola za uhićenjem, postupak je okončan",izjavio je za Fenu Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.

Dodao je kako to znači da je Zdravko Mamić slobodan čovjek i da se može slobodno kretati po Bosni i Hercegovini.

Ranije je odbrana Zdravka Mamića saopštila pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu da bivši funkcioner Nogometnog kluba Dinamo ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj, jer ima državljanstvo BiH.

Njegov advokat je istakao da Mamić smatra da se protiv njega u Hrvatskoj vodi montiran proces i da ne vjeruje tamošnjem pravosuđu.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine održano je ročište na kojem je Mamić odgovarao na pitanja o sebi i tome posjeduje li državljanstvo BiH.

"Ponosni sam državljanin BiH i ne želim izručenje Hrvatskoj. Njihovom pravosuđu ne vjerujem, oni su prekršili sva moja prava", rekao je Mamić na sudu, čija će odluka biti objavljena tokom dana.

Mamić je rekao da mu je trenutna adresa u Tomislavgradu, te da posjeduje državljanstvo Hrvatske i BiH, a sudija ga je upozorila da, sve dok traje postupak pred Sudom BiH, mora prijaviti svaku promjenu adrese boravka u BiH.

Ročištu je prisustvovao i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamić i nogometni trener.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče su u Međugorju priveli Mamića koji je u Hrvatskoj osuđen na 6,5 godina zatvora zbog pronevjere novca NK Dinamo i zbog utaje poreza.

XS
SM
MD
LG