Dostupni linkovi

Putin sa delegacijom Irana: Konstruktivno i prijateljski


Rusija, Moskva - Ali Akbar Velajati, viši iranski savjetnik sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom
Rusija, Moskva - Ali Akbar Velajati, viši iranski savjetnik sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom

Viši savjetnik iranskog vrhovnog lidera Ajatolaha Ali Hamneija rekao je da je imao "vrlo konstruktivan i prijateljski" sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Iranska delegacija koju je predvodio Ali Akbar Velajati sastala se u glavnom gradu Rusije sa Vladimirom Putinom, saopćio je Kremlj.

Velajati je izjavio da Kamnei "cijeni veze sa Rusijom kao strateškim partnerom" i da je Moskva "spremna investirati u iranski naftni sektor".

Putinov glasnogovornik, Dmitrij Peskov, rekao je da je Velajati predao Putinu pisma od Hamneija i iranskog predsjednika Hasana Ruhanija.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je da je na sastanku učestvovao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Velayati je dodao i da će Iran i Rusija "nastaviti sarađivati u Siriji", gdje obje zemlje podržavaju snage predsjednika Bašara al Asada u sedmogodišnjem ratu.

Sastanak se događa u momentu kada se Iran sprema za obnovljene ekonomske sankcije od strane Sjedinjenih Država, nakon što se Vašington povukao iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, kojeg su, 2015. godine, potpisali Teheran i svjetske sila.

Suočavajući se sa obnovljenim ekonomskim sankcijama od strane Sjedinjenih Država i eventualnim kolapsom svog poslovanja u Evropi, Iran traži od Rusije i Kine da investiraju i kupuju njihovu naftu.

Putin je 11. jula razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koji je rekao ruskom lideru da "Iran mora napustiti Siriju".

Sjedinjene Države i Izrael žele da se Iran povuče iz Sirije, ali je Rusija upozorila da bi bilo nerealno očekivati da se Iran potpuno povuče iz zemlje.

XS
SM
MD
LG