Dostupni linkovi

Grčka protjeruje diplomate Rusije, Moskva uzvraća


Pogled na Akropolj, Atina
Pogled na Akropolj, Atina

Grčka je odlučila da protera dve diplomate Rusije i zabrani ulazak za još dve zbog "ilegalnih radnji protiv državne bezbednosti", među kojima je i pokušaj da ugroze sporazum Grčke i Makedonije, postignut prošlog meseca, piše u sredu atinski list "Katimerini", pozivajući se na diplomatske izvore.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je u Moskvi da će na isti način odgovoriti na proterivanje, javila je novinska agencija Interfaks, preneto je u Atini, gde još nema zvaničnih informacija o tome.

Prema informacijama "Katimerinija" iz "visokih diplomatskih izvora", proterivanje ruskih diplomata i zabrana dolaska drugih je odgovor Atine na "nezakonite radnje na grčkoj teritoriji, koje predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove Grčke".

Među optužbama je da su diplomate pokušale da se prikupe i distribuiraju informacije, kao i da podmite državne službenike.

"Ovaj slučaj obelodanjuje skrivenu napetost koja postoji između Atine i Moskve poslednje dve godine, iz razloga povezanih sa opštom bezbednošću u regionu", piše list.

Ta odluka Atine nije "grom iz vedra neba", već odgovor posle "niza koordiniranih aktivnosti za širenje ruskog uticaja u Grčkoj", dodaje list.

Prema diplomatskim izvorima, Atina je već naredila hitnu deportaciju dvojice diplomata od kojih je jedan zvaničnik ambasade Rusije Viktor Jakovljev, o kojem nema pojedinosti.

Prema diplomatskim izvorima "Katimerinija", razni "mehanizmi" povezani s ruskim interesima u Grčkoj pokušavali su da se mešaju u njena unutrašnja pitanja.

Tako se "obezbeđivanjem materijala i finansijskim podsticajima pokušavalo da se utiče na opštine i mitropolite" Grčke pravoslavne crkve "da bi se stekao uticaj na Svetoj Gori, za nesmetano ostvarivanje dominacije", a bilo je i "pokušaja kupovine vladinih zvaničnika, koji su, prema istim informacijama, propali".

Prema rečima visokih diplomatskih izvora na koje se poziva list, te aktivnosti "deo su sistematskog napora za potkopavanje suvereniteta i međunarodnog prava".

Primer je "pokušaj da interveniše u posebno osetljiva nacionalna pitanja i interese Grčke na Balkanu, posebno u spor sa Makedonijom oko naziva", piše u tekstu bez detalja o tome.

Diplomatski izvori ipak ukazuju na to da "Grčka, kao što je uvek činila, i dalje želi da zadrži dobre odnose sa Rusijom, da jača prijateljstvo dva naroda, saradnju vlada i civilnog društva sa obe strane, međutim to može da se zasniva samo na jednakosti i uzajamnom poštovanju suvereniteta i nezavisnosti dve zemlje".

List navodi da diplomatski izvori "naglašavaju da je Atina bila veoma oprezna u grčko-ruskim odnosima, za šta je primer slučaj Skripalj" - uzdržanost Grčke prema tvrdnji da je Rusija otrovala nekadašnjeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Grčka je izbegla i da sledi primer drugih zapadnih zemalja koje su proterale ruske diplomate, a taj stav Atine je pozdravilo rusko političko rukovodstvo, piše "Katimerini" koji u dva obimna članka o ruskom mešanju nije izneo pojedinosti.

XS
SM
MD
LG