Dostupni linkovi

Saučešće Moskve zbog smrti Britanke od nervnog agensa


Don Sterdžis, preminula od nervnog agensa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je danas saučešće zbog smrti Britanke koja je prošlog meseca otrovana vojnim nervnim agensom.

Peskov je rekao da je povezivanje Rusije s tim trovanjem "apsurdno", preneo je Asošiejted pres.

Britanka koja je bila izložena nervnom agensu novičok, preminula je sinoć u bolnici u Solsberiju na jugozapadu Engleske u koju je primljena pre osam dana.

Peskov je novinarima rekao da je Moskva "duboko zabrinuta zbog nastavka slučaja tih otrovnih elemenata" u Velikoj Britaniji i dodao da takvi napadi predstavljaju opasnost ne samo unutar Velike Britanije, već i u celoj Evropi.

Upitan da li bi smrtni slučaj mogao poremetiti samit SAD-Rusija u Helsinkiju sledeće nedelje, Peskov je rekao da trovanje "nema veze" sa sastankom, dodajući da je to "britanski problem i problem koliko je Britanija zainteresovana za pravu istragu".

Moskva tvrdi da je London odbio ponudu za zajedničku istragu o trovanju.

Skotland jard je saopštio da je otvorena istraga o ubistvu Don Sterdžis (44) koja je bila izložena novičoku u Amsberiju.

Sterdžis je sa svojim partnerom Čarlijem Roulijem pronađena u nesvesnom stanju u subotu, 30. juna ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske, oko deset kilometara od Solsberija gde su 4. marta bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni takođe u nesvesnom stanju posle pokušaja trovanja novičokom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izvala diplomatski krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

XS
SM
MD
LG