Dostupni linkovi

Britanija: Žrtve se otrovale preko zaraženog predmeta


Muškarac i žena koji se nalaze u kritičnom stanju nakon trovanja "novičokom" u Ejmsberiju u južnoj Engleskoj došli su u kontakt sa tim nervnim gasom preko zaraženog predmeta, saopšteno je iz londonske policije.

U saopštenju se navodi da je nakon testova sprovedenih na uzorcima uzetih od pacijenata utvrđeno da su žrtve bile izložene nervnom agensu, nakon kontakta sa zaraženim predmetom.

"Detektivi rade najbrže i najmarljivije što mogu kako bi otkrili izvor zaraženosti", navodi se u saopštenju.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid rekao je ranije danas da je nervni agens "novičok" korišten u Ejmsberiju isti kao i u slučaju trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u martu u Solsberiju.

On je dodao da nema dokaza da su muškarac i žena, koji su u bolnici u kritičnom stanju, nakon trovanja "novičokom", posetili bilo koje mesto koje su posetili i Skripaljevi.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će policija "prevrnuti svaki kamen" da bi razjasnila nov slučaj trovanja novičokom u Britaniji, dok je ministar Džavid zatražio od Rusije da objasni šta se tačno dogodilo.

London je ranije optužio Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove kćerke. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane.

XS
SM
MD
LG