Dostupni linkovi

Fabrici: Dogovor sa Prištinom ne znači automatsko članstvo u EU


Sem Fabrici

Sem Fabrici, ambasador Evropske unije (EU) u Beogradu, izjavio je da je put Srbije Srbije u EU nepovratan. Fabrici je naveo da pitanje njenog ulaska ne počinje sa "Da li", već "Kada", dodaši međutim da, pravno obavezujući sporazum sa Prištinom ne znači, kako se izrazio, automatsko članstvo.

Govoreći o procesu priključenja EU uprkos, kako mu je ukazno, disonantnim tonovima predstavnika vlasti, Fabrici je agenciji Fonet rekao da u prilog toj činjenici govore rezultati – podsetivši da je dve trećine stranih investicija u ovu Srbiju došlo iz Evropske unije.

Istovremeno, naveo je Fabrici, dve trećine srpskog izvoza ide u EU, ljudi putuju svuda po Evropi, to je ono što prema njegovom mišljenju govori o nepovratnosti procesa.

Upitan o tome što da Srbija, na osnovu pojedini zaključaka Saveta EU i delova Godišnjeg izveštaja Evropske komisije, iznutra ne deluje kao zemlja kandidat, Fabrici je uzvratio da je "priključenje EU složen proces".

Na pitanje da li je slika vladavine prava u Srbiji rušenje u Savamali ili formalno ispunjavanje Akcionog plana za poglavlje 23, Fabrici je odgovorio da je "vladavina prava složena oblast".

"Ona obuhvata i rad skupštine, nezavisnost pravosuđa, prava manjina, osnovna ljudska prava i slobode", podsetio je Fabrici, koji smatra da se "vidi da tu ima nekog napretka, što konstatuje i Godišnji izveštaj".

Govoreći o uticaju Rusije na Balkanu i u Srbiji – Fabrici je rekao da smatra da je "normalno da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom i da mnoge, praktično sve evropske države, imaju dobre odnose sa Rusijom".

Perspektiva uključenja u Uniju, kao deo šire porodice, nije ni protiv koga, objasnio je Fabrici i precizirao da "spoljna politika EU ne cilja ni jednu posebnu zemlju".

Obrazlažući usklađivanje spoljne politike Srbije sa politikom EU, on je istakao da postoje zajednička usklađena spoljnopolitička gledišta Evrope, koja se odnose i na Rusiju i na Kinu i na Ameriku i na bilo koju zemlju u svetu".

Prema njegovim rečima, "obaveza koju je Srbija preuzela je da se do pristupanja Uniji uskladi sa svim spoljnopolitičkim pozicijama EU".

XS
SM
MD
LG