Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dodik traži da se poništi Izvještaj Komisije za Srebrenicu


Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da će predložiti da parlament tog bosanskohercegovačkog entiteta povuče odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

U tom izvještaju, pripremljenom 2004.godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

"Založit ću se da parlament povuče i poništi onaj sramni Izvještaj Vlade RS-a o Srebrenici, koji je napisao Paddy Ashdown (bivši visoki predstavnik u BiH), Britanac i njegova služba", ustvrdio je u subotu Dodik navodeći da je tadašnja Vlada RS-a bila natjerana da prizna taj izvještaj, koji je korišten u Haškom tribunalu da bi se "presuđivalo Srbima".

Tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

Vjeruje, kazao je, da će tu inicijativu podržati i lider Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica te najavljuje da će pozvati predstavnike svih stranaka sa srpskim predznakom da to zajedno urade.

Dodik je ovo rekao u obraćanju u Bratuncu, gdje je u subotu obilježeno stradanje srpskih žrtva srednjeg Podrinja u proteklom ratu. Ovom skupu je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, a Dodik je zapitao i zašto nisu prisutni i britanski, njemački, američki ambasador.

XS
SM
MD
LG