Dostupni linkovi

Vrhovni sud smanjio kaznu Draganu Vasiljkoviću


Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković

Vrhovni sud Republike Hrvatske je u žalbenom postupku smanjio kaznu Draganu Vasiljkoviću sa 15 na 13 i po godina. Odbijene su žalbe Državnog odvjetništva i dio žalbi Vasiljkovićevih odvjetnika.

Vasiljković, zvan "kapetan Dragan" je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio instruktor i zapovjednik jedinice posebne namjene u vojsci samoproglašene Republike Srpske Krajne u Hrvatskoj.

Na prvostupanjskom suđenju u Splitu završenom 26. 9. 2017 Vasiljković je osuđen za ratni zločin nad zarobljenicima u zatvoru na kninskoj tvrđavi u ljeto 1991. te napad na Glinu i prigradska naselja Jukinac i Gornji i Donji Viduševac, gdje je razarana i pljačkana privatna imovina, ubijani i protjerivani civili i ubijen njemački novinar Egon Scotland.

Oslobođen je optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Vasiljković se nakon rata u Hrvatskoji i boravka u Srbiji vratio u Australiju, gdje je živio kao učitelj golfa pod imenom Daniel Sneeden.

Nakon što ga je Hrvatska optužila za ratne zločine i zatražila njegovo izručenje, on je 11 godina odgađao izručenje, dok konačno srpnja 2015.godine nije izručen Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG