Dostupni linkovi

Presuda o žalbi 'kapetana Dragana' za oko mjesec dana


Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković

Na Vrhovnom sudu Hrvatske održano je ročište povodom žalbe Dragana Vasiljkovića zvanog "kapetan Dragan" na presudu od 15 godina zatvora koju mu je za ratne zločine nad hrvatskim civilima i vojnicima u ratu u Hrvatskoj početkom devedesetih godina izrekao splitski Županijski sud.

Vijeće Vrhovnog suda razmotrilo je i žalbu tužitelja na visinu kazne i oslobađajuće dijelove presude, a objavljivanje presude očekuje se za tridesetak dana, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan od Vasiljkovićevih branitelja, osječki odvjetnik Tomislav Filaković.

On je kazao kako su u svojoj žalbi upozorili da je 20 svjedoka tijekom postupka bilo ispitano suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku, a da neki svjedoci uopće nisu ispitani, već su njihovi iskazi pročitani u zapisnik i na njima se temeljila presuda.

"Osim toga, ukazali smo na ogromne proturječnosti između iskaza svjedoka i isprava koje svjedoče o istim činjenicama, gdje sud poklanja vjeru i iskazu svjedoka, i materijalnom dokazima, dakle raznim zapisnicima i tome slično , u kojima je suprotno od onoga što iskazuju svjedoci. Očekujemo odluku u roku od nekih tridesetak dana kako je to otprilike uobičajeno od vremena održavanja sjednice, i tada ćemo vidjeti rezultat", naveo je Filaković.

Kako je RSE izvijestio glasnogovornik Vrhovnog suda Hrvatske Željko Pajalić, novost u ovom postupku bila je da se Vasiljković iz splitskog zatvora Bilice gdje služi 15-godišnju kaznu video linkom obratio sudskom vijeću koje odlučuje o žalbama u njegovom slučaju.

Vasiljković je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio instruktor i zapovjednik jedinice posebne namjene u vojsci samoproglašene Republike Srpske Krajne u Hrvatskoj.

Na prvostupanjskom suđenju u Splitu završenom 26. 9. 2017 Vasiljković je osuđen zaratni zločin nad zarobljenicima na Kninskoj tvrđavi u lipnju i srpnju 1991. te napad na Glinu i prigradska naselja Jukinac i Gornji i Donji Viduševac, gdje je razarana i pljačkana privatna imovina, ubijani i protjerivani civili i ubijen njemački novinar Egon Scotland. Oslobođen je optužbe da jenaredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Vasiljković se nakon rata u Hrvatskoj vratio u Australiju, gdje je živio kao učitelj golfa pod imenom Daniel Sneeden.

Nakon što ga je Hrvatska optužila za ratne zločine i zatražila njegovo izručenje, on je 11 godina odgađao izručenje, dok konačno srpnja 2015.godine nije izručen Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG