Dostupni linkovi

Mej: Prevrnućemo svaki kamen da razjasnimo trovanje


Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da će policija Velike Britanije "prevrnuti svaki kamen" da bi razjasnila nov slučaj trovanja novičokom u Britaniji, dok je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid zatražio od Rusije da objasni šta se tačno dogodilo.

"Očigledno je izuzetno zabrinjavajuće to što su dve nove osobe izložene novičoku u Velikoj Britaniji", rekla je Mej tokom posete Berlinu.Ona je dodala da zna da će policija u Velikoj Britaniji "prevrnuti svaki kamen" da bi se utvrdilo šta se dogodilo, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid rekao je danas da je nervni agens "novičok" korišten u Ejmsberiju isti kao i u slučaju trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalj i njegove ćerke Julije u martu u Solsberiju.

Obraćajući se parlamentu, Džavid je rekao da je verovatno da je ovaj par došao u kontakt sa otrovom na nekom drugom mestu u odnosu na Skripaljeve.

"Otrov je identifikovan kao isti nervni agens kojim su se kontaminirali Julija i Sergej Skripalj", rekao je Džavid.

Prema njegovim rečima, sada nije moguće utvrditi da li otrov dolazi iz istog izvora.

Džavid je rekao da je Vlada zauzela veoma energičan stav što se tiče dekontaminacije zaraženih lokacija.

"Sve lokacije su dekontaminirane nakon pokušaja ubistva Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije. Sve lokacije prošle su rigorozno testiranje i svaki predmet koji bi mogao da ima ostatke agensa bezbedno je uklonjen", rekao je Džavid.

On je dodao da nema dokaza da su muškarac i žena, koji su u bolnici u kritičnom stanju, nakon trovanja "novičokom", posetili bilo koje mesto koje su posetili i Skripaljevi.

Džavid je rekao da Vlada i dalje smatra da je Rusija odgovorna za trovanje Skripaljevih.

"Upotreba hemijskog oružja je varvarska i nehumana. To što je Rusija uradila u Solsberiju je nesmotreno i surovo. Ne postoji alternativno odgovarajuće objašnjenje za događaje u martu osim da je Rusija odgovorna. Mi smo u skladu sa tim delovali", rekao je on.

Džavid je rekao da je vreme da Rusija objasni šta se dogodilo kada je u pitanju trovanje dvoje Britanaca nedavno pronađenih u kritičnom stanju desetak kilometara od Solsberija.

Pre četiri meseca u Solsberiju su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka pronađeni u nesvesnom stanju, nakon što su bili izloženi istom nervnom agensu, novičoku.

"Vreme je da ruska država tačno objasni šta se dogodilo", rekao je Džavid pred britanskim parlamentom.

Britanska laboratorija potvrdila je da je ponovo upotrebljen nervni agens razvijen u SSSR. Policija je dodala i da ne postoje dokazi da su Britanci, identifikovani kao Čarli Rouli i Don Sterdžis, bili mete napada.

London je ranije optužio Moskvu da stoji iza trovanja Skripalja i njegove kćerke. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane.

XS
SM
MD
LG