Dostupni linkovi

Brnabić: Članstvo u EU najvažniji cilj vlade


"Vlada Srbije predano radi na ispunjenju najvažnijeg cilja, članstva u Evropskoj Uniji", rekla je premijerka Ana Brnabić na Paliću kod Subotice, gde u četvrtak sa članovima Vlade Srbije predstavlja rezultate rada u prvih godinu dana i prioritete za naredni period.

Ona je dodala da su, tokom mandata ove vlade, otvorena četiri nova pregovaračka poglavlja.

Brnabić je, kao važno, istakla regionalno povezivanje i regionalnu stabilnost.

Ona je rekla i da je tokom mandata aktuelne vlade „pet zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova“.

Kako je rekla, "zahvaljujući otvaranju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu", Vlada Srbije je ostala "privržena svojoj politici prema Kosovu", ali i dijalogu sa Prištinom „kao jedinom načinu postizanju kompromisa“.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, tražio je da se, nakon premijerke, obrati novinarima, kojima je rekao da je "Papua Nova Gvineja povukla svoje priznanje nezavosnosti Kosova" i da je to "šesta zemlja koja je to učinila".

Brnabić je rekla i da bi bilo neozbiljno govoriti o rekonstrukciji vlade "dok se vodi ozbiljna ofanziva kako bi se rešio zamrznuti konflikt na Kosovu".

"Neozbiljno bi bilo pričati o reknostrukciji kada imamo ozbiljnu ofanzivu, kada treba da pružimo svu podršku dijalogu i razgovorima koje vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić o budućnosti kojima mora da se reši ogroman zamrznuti konflikt", rekla je Brnabić istakavši istovremeno i da "nikada nije rekla da nije zadovljna radom pojedinih ministara".

Brnabić je rekla da je u protekloj godini ulagano u opremanje vojske, a da je prethodna, 2017. godina, bila godina sa „najmanjim brojem krivičnih dela u poslednjih 30 godina“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Subotici
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Subotici

Strane investicije, suficit, smanjenje javnog duga, povećanje penzija

U prvoj godini rada Vlade Srbije, penzije su povećane za pet odsto, a biće ukinute i mere smanjenja penzija donete 2014. godine, rekla je premijerka Brnabić.

"Do kraja godine biće povećane penzije posebno onima sa najmanjim primanjima, a svima u proseku za 7,2 odsto", dodala je.

Ona je rekla i da su povećali i plate zaposlenima u javnom sektoru – od pet do 10 odsto, kao i da je do kraja godine planirano još jedno povećanje "zahvaljujući dobrim rezultatiama i fikslanoj disciplini".

Predsednica vlade je rekla i da je u privatnom sektoru povećana minimalna cena rada za 10 odsto i da je podignut cenzus za neoporezivi deo sa 11.790 na 15.000 dinara, čime je, kako je ocenila, značajno rasterećena privreda.

Brnabić je rekla i da je na dan 4. jula, "Srbija imala suficit od 29,7 milijardi dinara", a da je javni dug smanjen i da iznosi 59,6 bruto društvenog proizvoda (BDP).

Kao uspehe u prvoj godini rada, navela je i privlačenje stranih investicija. „Zaključeno je 35 novih ugovora sa investitorima, domaćim i stranim“, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla i da je „vlada rešena da uvede red u državnu upravu“.

Predsednica Vlade je rekla i da su priveli kraju aranžman sa MMF-om, kao i da je dogovoren novi arnažman koji, kako je navela, neće imati finansijsku podršku jer nije potrebna, već će biti, kako se izrazila „čuvarkuća aranžman“.

Predsednica Vlade je rekla i da je u putnu i železničku infrastrukturu investirano više od 81 milijarde dinara.

Klinički centar (KC) Niš otvoren je u oktobru prošle godine, rekla je Brnavbić, dodavši da se nada da će se uskoro krenuti u rekonstrukciju KC Srbije, a potom KC Vojvodine i Kragujevca.

Takođe, kako je rekla, vlada radi i na podsticanju nataliteta. „Moramo da radimo mnogo kako bismo opstali kao nacija“, rekla je Brnabić, dodavši da od 1. jula roditelji za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete po 12.000 dinara mesečno 10 godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno 10 godina.

Brnabić je, kao uspehe svoje vlade, istakla i otvaranja Narodnog i Muzeja savremene umetnosti.

"Cela Vlada i svi ministri radili su vredno i posvećeno i ja sam jako zadovoljno postignutim rezultatima", rekla je premijerka Srbije.

"Želim i važno je da naglasim da smo mi ovde jedan isti tim sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove Vlade", napomenula je Brnabićeva.

Pre konferencije, medijima je pušten kratak film o, kako je navedeno, glavnim dostignućima u prethodnih 365 dana.

Prethodno su, tokom dana, premijerka i ministri u Subotici imali niz drugih aktivnosti.

Ana Brnabić položila zakletvu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

​Obeležavanju u ovom gradu na severu Srbije prisustvuje 17, od 21 ministra u Vladi, koja je izabrana glasovima 157 poslanika (55 je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo) prošle godine u Skupštini Srbije.

Za izbor Vlade su 29. juna 2017. godine glasali poslanici koalicije oko Srpske napredne stranke, partije predsednika države Aleksandra Vučića, poslanici Socijalističke partije Srbije stranke šefa diplomatije Ivice Dačića, Saveza vojvođanskih Mađara na čijem je čelu predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan pastor, albanske Partije za demokratsko delovanje i opozicioni poslanik iz Zelene stranke Goran Čabradi.

XS
SM
MD
LG