Dostupni linkovi

Srbija mala za rusku VTB banku


Većinski akcionar VTB banke je vlada Ruske Federacije
Većinski akcionar VTB banke je vlada Ruske Federacije

VTB (Vneshtorgbank) banka do daljeg nastavlja da radi u Srbiji, rečeno je Radiju Slobodna Evropa u VTB banci Beograd nakon što je rukovodstvo ove banke iz Rusije saopštilo da je doneta odluka da VTB izađe iz kapitala svoje srpske ispostave. Razlozi prodaje su čisto ekonomski i skoro da je sigurno da politika u ovoj odluci nije igrala ulogu, ocenili su sagovornici Radija Slobodna Evropa.

Posle pet godina poslovanja, od ulaska VTB grupe na srpsko finansijsko tržište u maju 2013. preuzimanjem Moskovske banke, druga najveća banka u Rusiji Vnještorgbanka VTB početkom jula najavila je da prodaje 7,3 miliona akcija koje iznose sto odsto njenog kapitala u podružnici u Srbiji.

“Uobičajena je praksa da banke prodaju svoje ćerke-firme ili čak grupu u celom regionu. Nije retko da kada ispune svoje interese investiraju u druga tržišta ili vraćaju kapital u maticu. Prema tome, ništa spektakularno nema u tome niti se radi o nekoj neobičnoj pojavi. Mislim da tu politika nije odigrala nikakvu ulogu”, kaže za RSE Ismail Musabegović, profesor Beogradske bankarske akademije.

Vest o izlasku VTB banke iz kapitala ćerke-firme u Srbiji pojedini domaći mediji propratili su i naslovom kao što je „Ruska banka beži iz Srbije“. Sagovornici RSE ovakvu ocenu okarakterisali su kao preteranu, dok su u nam u pomenutoj banci rekli da je takvo tumačenje netačno:

„VTB banka do daljeg sigurno nastavlja da radi u Srbiji“, rečeno je za RSE u VTB banci a.d. Beograd uz napomenu da će „ako i kada u budućnosti dođe do promene vlasničke strukture javnost biti blagovremeno obaveštena“.

Kako stoji na njenom zvaničnom sajtu, većinski akcionar VTB banke, čiji slogan je "Svet bez granica", je vlada Ruske Federacije.

Iako ruska država stoji iza tog bankarskog giganta, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić smatra da Kremlj nema veze sa ovim potezom.

“Pre verujem da to za Ruse nije bilo neko veliko državno pitanje. Prosto to nije nešto što je važno za rusko-srpske odnose. Tržište Srbije je za jednu tako veliku banku relativno malo i sporedno. Ovdašnje plate su male, društveni proizvod je mali, i teško je da banke ostvare profit zbog malog obima poslovanja”, ocenjuje Arsić.

Da VTB razmatra prodaju banke u Srbiji najavljeno je još 2016.

"Rukovodstvo zemlje želi da je zadržimo ali pre ili kasnije ćemo je zatvoriti ukoliko iskaže negativne rezultate", izjavio je tada predsednik Vnještorgbanke Andrej Kostin. On je vrednost VTB banke u Srbiji procenio na 10 miliona evra i saopštio da su za njenu kupovinu zainteresovani ruski i strani investitori.

Andrej Kostin
Andrej Kostin

Po mišljenju profesora Ismaila Musabegovića, jedan od razloga izlaska iz posla mogao bi biti to što se VTB banka u startu loše pozicionirala na srpskom tržištu.

„Nisu našli neku svoju specifičnost. Njihove aktivnosti su uglavnom bile vezane za nešto poslova ruskih kompanija i nekih firmi koje su radile sa Rusijom. Kao banka ne možete imati tako malu bazu klijenata, a nisu ni investirali mnogo više nego što su možda trebali da su procenili da je ovo tržište za njih interesantno“, navodi Musabegović.

VTB banka a.d. Beograd deo je VTB grupe sa sedištem u Moskvi, koja u 20 zemalja Evrope, Azije i Amerike ima više od 30 banaka i drugih finansijskih kompanija. Na njenom sajtu na srpskom jeziku, navodi se da je VTB banka u službi razvijanja trgovinske ramene između Srbije i Rusije. U Srbiji ima dve eskpoziture u Beogradu i Novom Sadu koje posluju sa privredom i stanovništvom.

Tržište Srbije nije atraktivno za velike banke: Milojko Arsić
Tržište Srbije nije atraktivno za velike banke: Milojko Arsić

Profesor Milojko Arsić smatra da primer VTB banke potvrđuje prognoze da će doći do smanjivanja broja banaka u Srbiji, preuzimanja ili ukrupnjavanja u veće grupe.

„Ovo tržište za neke velike banke nije toliko atraktivno. Neke od njih ili pokušavaju da ostvare ekspanziju ili da se povuku. Mali nivo aktivnosti verovatno im nije dovoljno isplativ. To je bio slučaj sa VTB bankom“, zaključio je Arsić.

Prema evidenciji Narodne banke Srbije, u Srbiji trenutno posluje 28 banaka. U prošloj godini su, kako je pokazalo istraživanje lista Politika, ostvarile dobit od oko pola milijarde evra, što je najveća zarada u poslednjih deset godina i početka svetske ekonomske krize.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG