Dostupni linkovi

Merkel: Vladajuća koalicija sigurna i pored spora o migrantima


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkal umanjila je značaj štete koju je nanio spor oko migracionog pitanja sa njenim bavarskim saveznikom, po vladajuću koaliciju, porukom da "spor nije doveo u rizik stabilnost njene koalicione vlade".

"Ne mogu obećati da ponovo neće biti spora sa našim saveznicima oko drugih pitanja, jer je to uobičajno kada vladu čine tri stranke," rekla je Merkel u srijedu u intervju za ARD, odgovarajući na pitanje da li će njena vlada ispuniti do kraja svoj četvorogodišnji mandat.

"Ovoga puta je bio u pitanju težak spor o temi koja je takođe veoma emotivna. Ali ja čvrsto očekujem i daću sve od sebe da osiguram da naša vlada radi na dobar način, i ne samo sada nego i u godinama koje slijede" rekla je kancelarka Merkel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel postigla je dogovor o migrantima sa vlastitim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Seehoferom (Zehofer) u ponedjeljak veče, čime je okončan spor o migraciji koji je prijetio da razbije vladajuću koaliciju u Njemačkoj, kao i 70 godina dugo jedinistvo Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), konzervativnog desnog centra.

Nakon cjelodnevnih pregovora, obje strane su konstatovale da je utvrđen "dobar kompromis... nakon teške borbe", kako je to rekla Merkel.

XS
SM
MD
LG