Dostupni linkovi

Austrija traži razjašnjenje njemačke odluke o migrantima


Angela Merkel i Horst Seehofer dolaze na sastanak CDU-CSU, Berlin
Angela Merkel i Horst Seehofer dolaze na sastanak CDU-CSU, Berlin

Njemačka kancelarka Angela Merkel postigla je dogovor o migrantima sa vlastitim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Seehoferom (Zehofer), čime je okončan spor o migraciji koji je prijetio da razbije vladajuću koaliciju u Njemačkoj, kao i 70 godina dugo jedinistvo Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), konzervativnog desnog centra.

Nakon cjelodnevnih pregovora u ponedjeljak, obje strane su konstatovale da je utvrđen "dobar kompromis... nakon teške borbe", kako je to rekla Merkel.

Detalji sporazuma, kako su naveli, biće uskoro objavljeni.

Austrija je, u međuvremenu, saopštila da je spremna da zaštiti granice i spriječi negativne efekte zbog poteza Njemačke.

Angela Merkel se saglasila da pojača kontrolu na austrijskoj granici da bi sprečavali ljude koji su se prijavili za azil u drugim državama Evropske unije da uđu u Njemačku.

"Postigli smo sporazum nakon intenzivnih pregovora. Sada imamo jasan dogovor o tome kako da ubuduće spriječimo nelegalnu migraciju preko austrijsko-njemačke granice", rekao je Seehofer uz opasku da će drugi detalji biti objavljeni uskoro.

Naglasio je da namjerava da ostane u kabinetu kancelarke Merkel iako je prijetio ostavkom. Seehofer je lider CSU-a, bavarske sestrinske stranke, CDU.

"Nakon intenzivnih pregovora između CDU i CSU, postigli smo sporazum o tome kako ubuduće da spriječimo ileglanu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije", potvrdila je i Merkel.

Ključno pitanje sada ostaje kako će ovaj sporazum funkcionisati na granici između dvije zemlje.

Vlada u Beču je saopštila da će oni sa duge strane pripremiti mjere da zaštite svoju južnu granicu, kao i da će tražiti brzo razjašnjenje njemačke odluke.

"Ukoliko ovaj sporazum postane pozicija njemačke vlade, mi to vidimo kao podsticaj da brzo preduzmemo akciju da spriječimo negativne posljedice za Austriju i njeno stanovništvo", naveo je kancelar Sebastian Kurz (Sebastijan Kurc) u zajedničkom saopštenju, sa dva ekstremno desničarska člana njegovog kabineta. Oni traže od Berlina razjašnjenje.

Kako navodi Reuters, prema sporazumu, migranti koji su već tražili azil u drugim državama Evropske unije biće zadržavani u tranzitnim centrima na njemačkoj granici, dok Berlin pregovara o bilateralnim sporazumima o njihovom povratku nazad.

Austrija koja se graniči upravo sa njemačkom saveznom državom Bavarskom, u više navrata je rekla da će u najmanju ruku učiniti isto što i Nijemci na svojim migrantskim rutama na granici, kao što su one koje dijeli sa Italijom i Slovenijom. Jačanje njemačkih graničnih kontrola u prošlosti je izazivalo strah od gomilanja migranata u Austriji.

U zajedničkom saopštenju Kurza sa vicekancelarom Heizn-Christian Stracheom (Štraheom) i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kicklom navodi se da je "vlada Austrije spremna da preduzme posebne mjere zaštite na našoj južnoj granici" ali bez detalja. Jedno je poznato - da je južna granica Austrije ona prema Sloveniji i Italiji.

Dogovor u ponedjeljak uveče sa Merkel, Horst Seehofer je predstavio kao pobjedu, no analitičari navode da se Bavarac ipak preigrao izdajući ultimatum o ostavci, jer je nakon toga u Bundestagu Merkel, koja je u petak u Briselu uspjela da isposluje evropski dogovor i bilateralne sporazume sa više od deset zemlja, dobila podršku i svoje stranke i vođstva Seehoferove CSU, čime ga je ostavila u izolaciji.

Seehofer se nije u ponedjeljak pojavio u parlamentu.

U svakom slučaju, dogovor utvrđen između kancelarke i njenog ministra unutrašnjih poslova treba da potvrdi i treća članica vladajuće koalicije Socijaldemokrate (SPD) koji treba da daju svoju podršku dogovoru u posljednjem trenutku.

Liderka SDP-a Andrea Nahles (Nales) je već rekla da je "njeno strpljenje već na izmaku", dodajući da oni žele "humanitarnu ali isto tako i realističnu migracionu politiku".

Iako je kancelarka dobila još jednu tešku bitku, Judy Dempsey (Džudi Dempsi) iz Carnegie Europe kaže da je kompromis u posljednjem trenutku oko njemačke izbjegličke politike ostavio i Angelu Merkel i Evropu - slabijima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG