Dostupni linkovi

Izglasana nagodba za Agrokor


Sjedište Agrokora, Zagreb
Sjedište Agrokora, Zagreb

Imaoci čak 80,2 posto potraživanja prema Agrokoru glasali su za sklapanje nagodbe u posrnulom koncernu Agrokor. Ročište Trgovačkog suda u Zagrebu na kojem je ovo glasanje obavljeno održano je u košarkaškoj dvorani "Dražen Petrović", jer je potencijalo na ročište moglo doći preko 3000 vjerovnika.

Dosadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić ostao je bez svog koncerna, a novi su vlasnici dosadašnji vjerovnici -ruske banke sa 47 posto dionica, američki fondovi sa 12 posto dionica, domaće banke sa 12 posto dionica i drugi.

Pravo glasa imajli su povjerioci sa potraživanjima vrijednim 25,2 milijarde kuna (3,41 milijarde eura).

Na ročište za glasanje o nagodbi pozvani su svi povjerioci, članovi privremenog vijeća i vanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško.

Trgovački sud je naveo i da će se povjeriocima osporenih potraživanja priznati pravo glasa ako se na ročištu za glasanje vanredni povjerenik i prisutni poverioci s pravom glasa tako dogovore, a ako se sporazum ne postigne, odlučuje sud na ročištu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je ranije da je prihvatanje nagodbe veliki uspjeh, da Agrokor ima ekonomsku budućnost, kao i sve kompanije u njegovom sastavu i partneri.

XS
SM
MD
LG