Dostupni linkovi

Australska tvrtka se ispričala za reklamu u Jasenovcu


Spomenik, Jasenovac
Spomenik, Jasenovac

Australska tvrtka "Valley Eyewear" (Voli ajver) ispričala se nakon što su njezine reklame snimljene u koncentracionom logoru Jasenovac izazvale oštre kritike na društvenim mrežama te dodala da je videoreklamom samo htjela iskazati "poštovanje prema arhitekturi".

"Nismo znali da je to bio logor smrti u tom trenutku. Nismo htjeli nikoga uvrijediti. Mi smo pristojan brend. Ispričavamo se svima koji su uvrijeđeni", izjavio je direktor firme Michael Crawley (Majkl Krouli), objavio je BBC.

On je objasnio da su posjetili Jasenovac na pola sata i to nakon zatvaranja.

BBC je naveo da je "Jasenovac bio koncentracioni logor i logor smrti, koji je od 1941. godine do 1945. godine bio pod kontrolom hrvatskog ustaško-fašističkog pokreta, saveznika nacističkog režima Adolfa Hitlera".

Ta australska tvrtka, koja se bavi prodajom naočala, snimila je nedavno reklamni spot i fotografije pored spomenika žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, a što su brojni korisnici društvenih mreža oštro osudili.

BBC podsjeća da je u Jasenovcu stradalo desetine tisuća Srba, Židova i Roma, kao i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu.

Tačan broj žrtva vjerojatno se nikada neće saznati, ali je američki Muzej Holokausta procijenio da je između 77.000 i 99.000 ljudi usmrćeno u mreži kampova Jasenovac.

U Memorijalnom centru identifikovana su imena 83.145 muškaraca, žena i djece ali se navodi da lista stradalih nije kompletirana.

XS
SM
MD
LG