Dostupni linkovi

Dačić i Pacoli u Briselu različito o zemljama koje su priznale Kosovo


Ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je izjavio je da su “neki predstavnici Prištine tražili od zvaničnog Beograda da prestane da ubeđuje zemlje da ne priznaju nezavisnost Kosova”, te je potvrdio da će srpska strana nastaviti sa ovim aktivnostima.

“Što su se toliko uplašili kada imaju toliko veliki broj zemlja koje su priznali Kosovo. Ja vam obećavam i garantujem - ako oni (Priština) neće kompromis, za njih će biti štetno. Sve će biti manje zemalja koje priznaju Kosovo”, izjavio je šef srpske diplomatije i naveo da su samo ove godine, četiri zemlje (Liberija, Gvinea Bisao, Burudni, Surinam) povukle priznanje te je najavio da će biti još zemalja koje će postupiti na isti način.

Dačić se obratio novinarima na marginama političkog dijaloga na predsedničkom nivou u Briselu. Brza je bila i reakcija Dačicevog kosovskog kolege Bedžeta Pacollija, koji je demantovao Dačićeve navode.

“Neko laže i izmišlja”, rekao je Pacoli i naglasio da ni jedna od pomenute četiri zemlje nije povukla priznanje. Pacolli je istakao da “Liberija nije povukla priznanje i da je ministar iz Burundija koji je najavio povlačenje razrešen sa dužnosti iste noći, te da je Gvinea Bisao nedavno akreditovala nerezidentnog kosovskog ambasadora”.

Ovog popodneva se odvija najnovija rudna politčkog dijaloga na najvišem nivou. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači razgovaraju u prisustvu visoke EU predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Frederike Mogerini o koracima koji bi vodili ka pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Evropska Unija je najavila “intenzivnu fazu” u dijalogu, a kosovski predsednik Tači je uoči ovog sastanka ocenio da proces ulazi u završnu fazu.

XS
SM
MD
LG