Dostupni linkovi

Tramp: Republikanci da ne gube vreme na zakon o migracijama


Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od republikanskih članova američkog Kongresa da odustanu od usvajanja sveobuhvatnog zakonodavstva o imigracijama do izbora u novembru, za koje se nada da će ojačati većinu, koja ova partija ima u Predstavničkom domu i Senatu.

Tramp, koji se suočava sa nezadovoljstvom javnosti zbog politike razdvajanja dece od njihovih roditelja migranata na granici SAD i Meksika, nastoji da preusmeri fokus ove debate na Kongres.

Iako republikanci kontrolišu Predstavnički dom dok u Senatu imaju neznatnu većinu (51:49), neophodna je i podrška opozicionih demokrata. Zbog Trampovih izjava koje izazivaju kontroverze, vrlo često pojedini republikanski kongresmeni glasaju drugačije, podseća Rojters.

“Izaberite više republikanaca u novembru i usvojićemo najbolje, najpravičnije i najsveobuhvatnije zakonodavstvo o imigracijama u svetu”, napisao je Tramp na Tviteru.

“Republikanci treba da prestanu da troše vreme na imigracije dok ne izaberemo više senatora i kongresmena u novembru. Demokrate samo igraju igre, bez namere da išta učine na rešavanju ovog decenijama starog problema”, istakao je Tramp.

Međutim, mnogi analitičari procenjuju da republikanci mogu da pretrpe poraz u novembru kada se bira svih 435 članova Predstavničkog doma i trećina senatora od 100 koliko ih ukupno ima.

Tramp je podlegao pritisku i potpisao u sredu zakon kojim se ukida praksa razdvajanja dece od porodica dok su njihovi roditelji pod istragom zbog ilegalnog prelaska granice, a što je izazvalo žestoke reakcije u SAD i svetu. Nakon toga, američki predsednik je izjavio da želi usvajanje sveobuhvatnijeg zakona o migracijama.

Predstavnički dom je odbacio u četvrtak zakon koji su predložili konzervativci a kojim se obustavlja razdvanje porodica.

Demokrate i humanitarne organizacije ne prihvataju pomenuti akt, ocenjujući ga rigoroznim jer se njime predviža i finansiranje gradnje zida duž granice sa Meksikom i ograničavaju legalne migracije.

Uprkos ustupcima u sredu, Tramp je sugerisao u petak da su pojedine srceparajuće priče sa granice fabrikovale demokrate.

“Ne možemo dozvoliti da naša zemlja bude preplavljena nelegalnim migrantima zato što demokrate prezentiraju svoje lažne priče o tugi i bolu, nadajući se da će im to pomoći na izborima”, naglašava Tramp.

Nakon njegove odluke koja omogućava porodicama da ostanu zajedno u centrima dok traje procedura, ostaje nejasno kako i kada će se deca ponovo spojiti sa svojim roditeljima, kao i gde će biti smeštena u slučaju roditelja koji su krivično gonjeni.

Dodatnu konfuziju izazvala je izjava zvaničnika da je od američke armije zatraženo da bude spremna da smesti 20 hiljada dece migranata, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG