Dostupni linkovi

Liberija negira da je povukla priznanje Kosova


Vlada Republike Liberije demantuje izveštaje pojedinih međunarodnih i društvenih medija o prekidu dimplomatskih odnosa sa Republikom Kosovo, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Liberije.

Dalje se navodi da je Liberija među prvim zemljama priznala 30. maja 2008. suverenitet Kosova nakon proglašenja njegove nezavisnosti, te ostaje privržena sporazumu o uspostavljanju diplomatskih odnosa. "Dve zemlje nastavljaju da uzivaju međusobno poverenje i prijateljstvo", naglašava se u saopštenju liberijskog ministarstva.

Vlasti u Prištini su ponovile u petak kritike na račun zvaničnog Beograda.

"Izjava Ministarstva spoljnih poslova Liberije je ubedljiv dokaz protiv lažnih vesti i divlje propagande Srbije protiv Kosova, kao što je to bio slučaj i u vezi sa Gvinejom Bisao, Ganom i drugim državama", navodi se u saopštenju kosovskog Ministarstva inostranih poslova.

Prethodnih dana, vlasti u Srbiji su tvrdile tokom posete liberijskog ministra inostranih poslova Gbezongara Miltona Findlija da je ova zemlja povukla odluku o priznanju Kosova.

Ministar spoljnih poslova Liberije Milton Findli je u sredu 20. juna na pres konferenciji sa kolegom iz Srbije Ivicom Dačićem rekao da je "Vlada Liberije prepoznala činjenicu da Evropska unija pregovara između Republike Srbije i provincije Kosovo. I moramo prepoznati činjenicu da dok se sporazum ne postigne i razgovori ne okončaju, Liberija neće priznati Kosovo kao državu."

Dačiću je pritom uručena diplomatska nota.

Istoga dana kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je razgovarao sa Vladom Liberije i da mu je tom prilikom potvrđeno da Liberija nije opozvala priznanje Kosova.

"Vest koju šire srpski mediji i ministar Ivica Dačić je lažna", naveo je Pacoli na svom Twitter nalogu.

U vreme kada se Kosovo i Srbija pripremaju za konačnu fazu normalizacije odnosa i postizanje konačnog sporazuma, kampanja protiv nezavisnosti Kosova u Srbiji i dalje traje, a posebno kada se radi o poništavanju priznanja kosovske nezavisnosti.

Ali, ona i nisu uvek bila verodostojna. Primera radi, Ivica Dačić je novembra 2017. saopštio da je Gvineja Bisao povukla priznanje Kosova. Kosovske vlasti su to demantovale, a predsedniku Hašimu Tačiju je februara ove godine i uručeno zvanično priznanje.

Zatim, oktobra 2017. Dačić je saopštio da je Surinam povukao priznanje i podelio diplomatsku notu Ministarstva spoljnih poslova Surinama. Kosovske vlasti su to demantovale, navodeći da Surinam nikad o tako nečem nije nije obavestio Kosovo.

Preneto je da je i Burundi povukao priznanje, što je Pacoli takođe demantovao.

Kosovo je do sada priznalo 116 zemalja u svetu.

XS
SM
MD
LG