Dostupni linkovi

Zaev: Sledeće sedmice očekujem datum pregovora sa EU


Makedonski premijer Zoran Zaaev izjavio je danas da očekuje da Makedonija naredne sedmice dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

On je novinarima rekao da se nada da će koraci koje preduzima Makedonija ubediti sve koji još imaju rezerve oko proširivanja EU, odgovarajući na pitanje u vezi uzdržanosti Francuske za određivanje datuma za početak pregovora.

"Nadam se da nijedna od zemalja EU neće ostati ravnodušnja na prijateljstvo i evropske manire koje je Makedonija pokazala, a što je toliko potrebno celom Balkanu i celoj Evropi", rekao je Zaev novinarima na obeležavanju početka izgradnje puta Rankovce - Kriva Palanka na severoistoku zemlje.

Makedonski premijer je rekao da je parlament Holandije, zemlje koje je prethodnih meseci zajedno s Francuskom imala rezerve, odlučio da Makedonija treba da dobije datum za početak pregovora.

"Nadam se da će Francuska i druge zemlje, ako imaju rezerve, prelomiti pošto se reforme u EU mogu praviti paralelno dok Makedonija pregovora za članstvo", rekao je Zaev.

Pristupni pregovori će, dodao je, trajati godinama, a Makedonija unapređujući se kao država može da pomogne i u unapređivanju Evrope dok napreduje u pregovaračkom procesu.

"Nadam se da će da omekša i srce predsednika Francuske (Emanuela) Makrona. Razumem unutrašnje debate koje se otvaraju u Francuskoj, ali Francuska je naš veliki prijatelj", rekao je Zaev.

XS
SM
MD
LG