Dostupni linkovi

Italija zaplijenila dva broda nevladine organizacije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Italija je u četvrtak saopštila da je privremeno zaplijenila dva broda njemačke nevladine organizacije Lifeline, dok su preko Mediterana prevozili više od 200 migranata, da bi se utvrdila veza između holandske zastave pod kojom su plovili i nacionalnosti.

Italijanski ministar prometa Danilo Toninelli (Tonineli) rekao je da će brodovi Lifeline i Seefuchs biti provedeni do luka i tu zadržani da bi se "provjerila zastava pod kojom plove".

Oba broda su prethodno dobila zabranu da pristanu u italijanske luke, prema odluci ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija (Mateo).

Toninelli je rekao da će "ljudski životi biti sačuvani" prije nego što su brodovi zaplijenjeni. Prema njemu, nevladina organizacija Lifeline je djelovala protivno međunarodnom pravu i primila migrante na brodove u trenutku kada je libijska obalska straža bila na putu da interveniše.

Toninelli je rekao da je Holandija u odgovoru na italijansko pitanje navela da je brod "nelegalno nosio holandsku zastavu". To je potvrdilo i holandsko predstavništvo u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG