Dostupni linkovi

Salvini: Španjolska bi trebalo primiti naredna četiri broda s migrantima


Afrički migranti čekaju na prijevoz sa broda Aquarius do Catanije, Sicilija
Afrički migranti čekaju na prijevoz sa broda Aquarius do Catanije, Sicilija

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini predložio je u srijedu Španjolskoj da primi naredna četiri broda s migrantima spašenih kod libijske obale, jer kako je rekao, nije ranije održala obećanje o prijemu migranata.

Prema nacrtu preraspodjele migranata po zemljama Europske unije (EU), koji je za sada u zastoju, Španjolska je trebala primiti 3.265 osoba koje su podnijele zahtev za azil, ali je primila samo 235, tako da bi mogla primiti naredna četiri broda, rekao je Salvini novinarima nakon sastanka s austrijskim kolegom Herbertom Kicklom.

Salivini je rekao da se to odnosi i na Francusku koja je trebala primiti 9.816 migranata, ali je primila samo 649, i dodao da im "nedostaje" još 9.200 migranata.

Talijanski ministar je rekao da se mnogi u Europi "varaju ako misle da će Italija nastaviti biti izbjeglički kamp".

"Italija želi da pomogne Italijanima", dodao je on. Pitanje migranata bit će na dnevnom redu narednog samita lidera EU, posebno nakon slučaja s brodom Aquarius s 630 migranata.

Brod Aquarius danima je plovio u libijskim vodama dok nije dobio dozvolu od Španjolske da pristane u Valenciji. Francuska je ponudila da primi dio tih migranata.

XS
SM
MD
LG