Dostupni linkovi

Philippe: Sredozemne luke Francuske otvoriti za izbjeglice


Afrički migranti na brodici Aquarius

Francuske luke na Sredozemnom moru trebaju imati ulogu u rješavanju pitanja prijema izbjeglica, izjavio je u srijedu u Bruxellesu francuski premijer Edouard Philippe (Eduar Filip).

"Francuska je mediteranska sila i sigurno neće odustati od svoje geografije, povijesti i ambicija, tako da će luke imati svoju ulogu" u rješavanju pitanja izbjeglica, a o tome "ćemo još razgovarati", rekao je Philippe na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom (Žan-Klod Junker).

Philippe je na pitanje o slučaju broda jedne međunarodne humanitarne organizacije Aquarisu koji je danima sa 630 migranata plutao pred obalom Libije, rekao da Francuska ne bježi od svojih međunarodnih obveza za spašavanje ljudi u opasnosti.

Francuski premijer je izrazio želju za formiranjem "platforme za iskrcavanje" migranata van teritorije Europske unije (EU), a na tom mjestu bi se utvđivalo da li im je potrebna međunarodna zaštita ili odlaze iz svojih zemalja tražeći bolje ekonomske uvjete.

O tom pitanju bi se trebalo raspravljati na summitu EU 28. i 29. lipnja.

XS
SM
MD
LG