Dostupni linkovi

Tužilac: Stigao izveštaj o Cvetkoviću, detalji za par dana


Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je da "pre ponedeljka, utorka" neće moći da saopšti prve rezultate istrage o nestanku novinara Stefana Cvetkovića iz Bele Crkve.

"Predmet je stigao u tužilaštvo, ali nije toliko hitan. Čekaju se dokazi, poput DNK-a sa lica mesta, dokaza vezanih za položaj gde se sve Cvetković nalazio… Pre ponedeljka, utorka ne možemo da dobijemo te dokaze", rekao je Knežević agenciji Beta.

Na pitanje da li je upoznat da je Cvetković zadržan i nakon što je, kako je i sam Knežević u petak uveče potvrdio agenciji Beta, završio davanje izjave u svojstvu oštećenog građanina, tužilac je rekao da nije upoznat s tim i da nije o tome komunicirao sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i sa policijom.

"Svako može da priča ono što se desilo ili nije, ja to ne znam ili ne mogu da pretpostavim. Jedino što ne želim jeste da zbrzam ceo slučaj. Želimo da radimo isključivo po zakonu", kazao je Knežević.

Stefanović: Cvetković ide kući, izveštaj prosleđen tužilaštvu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je prethodno da je izveštaj o slučaju novinara Stefana Cvetkovića sa njegovim iskazom prosleđen tužiocu i da će Cvetković danas biti kod kuće.

Stefanović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je bilo mnogo nelogičnosti u celom slučaju i u samoj Cvetkovićevoj izjavi.

Prema rečima Stefanovića poligraf je pokazao da odgovori na nekoliko pitanja nisu bili tačni.

Kako je dodao Stefanović, na jedno od direktnih pitanja da li je u svemu učestvovao neko iz njegovog privatnog miljea, Cvetković rekao "ne", a poligraf je pokazao da to nije tačno.

"Očekujem da će on dati sva razjašnjenja, jer je popuno jasno da je u ovome učestvovalo više lica", rekao je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, nejasnoće unose svedočenja o tome da je Cvetkovića neko pratio i sat koji je pronađen na mestu navodne otmice.

Rekao je da je sat pronađen ispred vozila bio jedan od ključnih faktora, da su izolovani otisci i uzorci DNK, ali da pripadaju samo Cvetkoviću.

Dodao je i da su očevici sa lica mesta, kada su svedočili, rekli da su čuli normalan razgovor koji je trajao neko vreme, a da je potom Cvetković nestao.

Stefanović je naveo i da je novinar rekao da je praćen i da se nalazio na pumpi, sa koje su pregledani snimci, ali, kako kaže ministar, na njima nije bilo njega niti bilo kog drugog vozila.

Naglasio je da je Cvetković sve vreme bio na bezbednom mestu i da su uradjene sve zdravstvene analize.

Potraga za Cvetkovićem
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

NUNS i NDNV: Nadležni organi da saopšte rezultate istrage, Cvetković da se obrati javnosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su zahtev nadležnim državnim organima da što pre saopšte javnosti, u skladu sa zakonom, dosadašnje nalaze istrage slučaja nestanka novinara Stefana Cvetkovića, "bez spinovanja i političke propaganda".

"Osim toga, tražimo i razjašnjenje da li je Cvetković u prethodna tri dana bio lišen slobode. Ovaj slučaj mora čim pre da bude do kraja rasvetljen", naveli su NUNS i NDNV u saopštenju za javnost.

Dodali su da je javnost bila veoma uznemirena nestankom Cvetkovića i ima pravo da čim pre sazna sve detalje ovog slučaja, "oslobođene političko-partijskih primesa i jeftine medijsko-zavereničke propaganda".

NUNS i NDNV su pozvali i Stefana Cvetkovića da se što pre, "ako je u mogućnosti", obrati javnosti i saopšti šta mu se dogodilo, gde se nalazio ovih dana i zbog čega se nije oglašavao.

Novinarska udruženja su najoštrije osudila "curenje informacija" iz istrage u medije i ocenili da je to "katastrofalan način komunikacije državnih organa s gradjanima, koji nanosi nenadoknadivu štetu i državi i društvu i medijskom profesionalizmu".

Majka novinara Cvetkovića: Javio se, rekao da do večeras stiže kući

Majka novinara Stefana Cvetkovića izjavila je da joj se sin jutros javio i rekao da će "do večeras" stići kući.

"Javio se on meni oko 11 sati i rekao da će do večeras stići kući", kazala je majka danas agenciji Beta.

Stefan Cvetković živi u Beloj Crkvi sa roditeljima. Njegov mobilni telefon i dalje nije dostupan, a ne odgovara ni na poruke preko društvenih mreža.

Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu rukovodi pretkrivičnim postupkom u slučaju Stefana Cvetkovića, čiji je nestanak bio prijavljen u sredu kasno uveče.

On je, prema navodima predstavnika vlasti, pronadjen prekjuče u ranim popodnevnim satima u reonu Bele Crkve.

XS
SM
MD
LG