Dostupni linkovi

U Brazilu rusko radno vrijeme tokom Mundijala


Gledanje Mundijala na ulicama Rio de Janeira, Brazil, fotoarhiv
Gledanje Mundijala na ulicama Rio de Janeira, Brazil, fotoarhiv

U Brazilu fudbal je "svetinja" i skoro je nezamislivo da Brazilci rade kada igra njihov nacionalni tim tako da su mnoge kompanije bile prisiljene preći na rusko vrijeme tokom Svjetskog prvenstva, piše AFP.

Posao u Brazilu je usporio zbog Mundijala - postavljeni su veliki ekrani i vještačka trava u kancelarijama, osigurane besplatne grickalice ali fleksibilnije radno vrijeme za zaposlene.

Zbog vremenske razlike, utakmice brazilske reprezentacije, koja je među favoritima na Prvenstvu, bit će emitovane u Brazilu ili ujutro ili rano poslijepodne.

Prema istraživanju brazilske trgovačke komore, 28 posto kompanija je dozvolilo zaposlenima da uzmu slobodne dane kada bude igrao njihov nacionalni tim, a 17 kompanija je pripremilo poseban prostor za gledanje meča tokom radnog vremena.

Zaposleni u javnim službama isto imaju priliku odsustvovati sa posla u vrijeme utakmica brazilske reprezentacije, mada će "neophodne službe", kako je rečeno, raditi uobičajeno.

U policiji su rekli da mečeve ipak neće pratiti u policijskim stanicama, ali su skrenuli pažnju da se pokazalo da u vrijeme mečeva koje igraju Brazilci obično bude mnogo manje intervencija.

Brazilski tim će prvi meč na Mudijalu igrati u nedjelju, protiv Švicarske.

XS
SM
MD
LG