Dostupni linkovi

Zaev: Ivanov podstiče podele


Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov sa premijerom Zoranom Zaevom
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov sa premijerom Zoranom Zaevom

Premijer Makedonije Zoran Zaev ocenio je predsednik države Đorđe Ivanov podstiče nove podele i konfikte u makedonskom društvu.

U intervju za makedonski BIRN Zaev je istakao da Ivanov "ne samo što ne vidi značaj dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije, ili ne želi da ga prihvati, već svojim nastupom i rečnikom ovih dana podstiče nove podele i nove konflikte u makedonskom tkivu".

"To nije odlika jednog predsednika koji treba da bude predsednik svih građana i koji treba da pozove da se sa pažnjom i razumom pristupi dogovoru", rekao je makedonski premijer.

Prema rečima Zaeva,"predsednik Ivanov ne uspeva da vidi i da prepozna perspektive koje se otvaraju za zemlju, a pritom ne želi da podrži rešenje kojim se jača i priznaje makedonski identitet, kao nikad do sada".

"Dobijamo kristalnu i nedvosmislenu potvrdu za makedonski jezik i za makedonski identitet. Makedonci, Makedonac, Makedonka, makedonsko. Kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Prevedeno, bez ograničavanja, na, sve jezike sveta. Konačno, Republika Grčka priznaje naš identitet”, rekao je Zaev.

Inače, konačni dogovor oko makedonsko-grčkog spora oko imena bit će potpisan u nedelju, 17. juna, u pograničnom regionu Prespa.

XS
SM
MD
LG