Dostupni linkovi

Zaev: Ivanov podstiče podele


Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov sa premijerom Zoranom Zaevom

Premijer Makedonije Zoran Zaev ocenio je predsednik države Đorđe Ivanov podstiče nove podele i konfikte u makedonskom društvu.

U intervju za makedonski BIRN Zaev je istakao da Ivanov "ne samo što ne vidi značaj dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonije, ili ne želi da ga prihvati, već svojim nastupom i rečnikom ovih dana podstiče nove podele i nove konflikte u makedonskom tkivu".

"To nije odlika jednog predsednika koji treba da bude predsednik svih građana i koji treba da pozove da se sa pažnjom i razumom pristupi dogovoru", rekao je makedonski premijer.

Prema rečima Zaeva,"predsednik Ivanov ne uspeva da vidi i da prepozna perspektive koje se otvaraju za zemlju, a pritom ne želi da podrži rešenje kojim se jača i priznaje makedonski identitet, kao nikad do sada".

"Dobijamo kristalnu i nedvosmislenu potvrdu za makedonski jezik i za makedonski identitet. Makedonci, Makedonac, Makedonka, makedonsko. Kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Prevedeno, bez ograničavanja, na, sve jezike sveta. Konačno, Republika Grčka priznaje naš identitet”, rekao je Zaev.

Inače, konačni dogovor oko makedonsko-grčkog spora oko imena bit će potpisan u nedelju, 17. juna, u pograničnom regionu Prespa.

XS
SM
MD
LG