Dostupni linkovi

Ivanov: Ne destabilizujem Makedoniju


Bugarski predsednik Rumen Radev pozvao je makedonskog kolegu Đorđa Ivanova da upostavi dijalog između institucija u Makedoniji, kako bi se izbegla mogućnost blokiranja evroatlantskih integracija te zemlje.

"Ulog je sada preveliki, ne samo za Makedoniju i Grčku, već za celi Balkan i Evropu", dodao je Radev na konferenciji za novinare u Sofiji nakon sastanka sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim.

Radev je rekao da podržava dogovor o imenu koji su postigli premijeri Makedonije i Grčke da novo ime za Makedoniju bude Republika Severna Makedonija.

Ivanov je istakao da ne prihvata kvalifikaciju da on vodi zemlju ka destabilizaciji, te ponovio da nema nameru da potpiše dogovor sa Grčkom, uz obrazloženje da nije blagovremeno informisan i uključen u pregovore, prenose skopski mediji.

"Mi smo Makedonci i samo održavamo i čuvamo ono što su nam preci ostavili", rekao je Ivanov tokom današnje posete susednoj Bugarskoj. "Zakleo sam se da ću sačuvati Ustav Makedonije i to je moja obaveza".

Prema njegovim rečima, dogovor je u suprotnosti sa Ustavom i nacionalim konsenzusom državnog vrha.

Bugarski premijer i ministar spoljnih poslova odbili su da se sastanu sa Ivanovim zbog njegovog protivljenja tom sporazumu.

Bugarski predsednik Rumen Radev je posle razgovora sa Ivanovom rekao da bi, s obzirom na dogovor s Grčkom, Bugarska trebalo da revidira sporazum o prijateljstvu koji je potpisala s Makedonijom prošle godine.

U međuvremenu, grčki premijer Aleksis Cipras je pred glasanjem Skupštine o poverenju u njegovu vladu.

On se suočio s direktnim izazovom za opstanak svoje koalicione vlade koju predvodi njegova levica, pošto je glavna opoziciona stranka, Nova demokratija podnela danas zahtev za glasanje o poverenju.

"Obavezan sam pred grčkim narodom da pokušam da sprečim stavljanje budućnosti naše zemlje pod hipoteku sporazumom koji šteti našim nacionalnim interesima", rekao je lider Nove demokratije Kirijakos Micotakis.

Cipras ima većinu od svega četiri poslanika medju ukupno 300 u Skupštini Grčke, a sporazum o nazivu je izazvao i pukotina unutar same vlade. Biće odlučujući stav ministra odbrane Panosa Kamenosa koji je na čelu manjeg, koalicionog partnera - desničarske partije "Nezavisni Grci".

Kamenos je još pre objavljivanja sporazum dvojice premijera rekao da će se usprotiviti u SKupštini, te bi Cipras u tom slučaju zavisio od podrške političkih protivnika da bi se sporazum ratifikovao.

Nejasno je, međutim, da li će primedbe ministra odbrane na sporazum o nazivu Makedonije dovesti do pada vlade, ako bzude glaso protiv Ciprasa.

Cipras je rekao da ne očekuje da će se to desiti.

Debata o predlogu za izglasavanje nepoverenja je počela večeras, a glasanje se očekuje najkasnije u subotu popodne.

Grčki protivnici sporazuma zakazali su protest u Atini u petak, kada bi Cipras trebalo da obavesti parlament o sporazumu s Makedonijom.

XS
SM
MD
LG