Dostupni linkovi

KRIK: Nadležni ignorišu očigledne zloupotrebe političara


Detalj sa debate KRIK-a
Detalj sa debate KRIK-a

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), istraživački portal koji je sačinio bazu imovine 48 političara u Srbiji, je u prethodne dve godine otkrio da su pojedini funkcioneri stekli bogatstvo na sumnjiv način, da se protiv njih trideset troje vode, ili su se vodili prekršajni i krivični postupci, kao i da većina funkcionera poseduje nelegalne objekte.

786 kvadratnih metara stambenih prostora, čiji su vlasnici aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova porodica, poslovna transakcija ministra zdravlja Zlatibora Lončara i supruge osuđenog kriminalca Sretka Kalinića – koja je rezultirala kupovinom stana, afera „tetka iz Kanade“ čiji je glavni akter ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i sumnjive poslovne transakcije novoizabranog ministra finansija Siniše Malog – informacije su od javnog značaja obelodanjene istraživačkim radom novinara – a ne efektnim radom državnih institucija nadležnih za to.

Gaši: Darežljiva ministrova tetka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

To su ujedno i neka od najznačajnijih otkrića portala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) čiji novinari od 2016. pohranjuju mahom nepoznate imovinske podatke o političarima koji su na vlasti i u opoziciji u Srbiji.

Dragana Pećo, novinarka KRIK-a
Dragana Pećo, novinarka KRIK-a

„Nakon tih velikih otkrića, ono što nam se najčešće dešavalo jeste da smo bivali napadani kroz prorežinske tabloide. Pre objavljivanja otkrića o imovini sadašnjeg predsednika, a bivšeg premijera, Aleksandra Vučića u Inforemru je već izašlo kako KRIK želi da napadne premijera i planira da objavi da poseduje hiljadu kvadrati. To je prvi put da smo napadnuti pre objavljivanja samog teksta i to upotrebom navoda koji su bili deo naše nefinalizirane teme“, podvukla je Dragana Pećo, novinarka KRIK-a, na debati "Šta se krije iza skrivene imovine političara?" koju je organizovao taj istraživački portal.

Međutim, osim reakcije tabloida – za šta je konkretno „Informer“ prvostepeno kažnjen sa 150 000 dinara – oko 1200 evra , nadležni – poput tužilaštva ili Agencije za borbu protiv korupcije gotovo da su ostali imuni na rezultate istraživanja o imovini političara koje su istraživači KRIK-a publikovali.

„Agencija praktično sve manje odgovara na naše zahteve i pitanja i ne reaguje na naše objave. Ono što se u poslednje vreme dešavalo u slučaju novog gradonačelnika (Zorana Radojičića prim. nov.): kada smo otkrili da nedostaju podaci o njegovoj imovini u vidu stana i zemlje – nakon pitanja poslatog Agenciji videli smo da je to dodato unazad u njegove imovinske kartone 2017, 2016 i 2015.“, ukazao je Stevan Dojčinović – urednik portala KRIK.

Osim funkcionera na republičkom nivou taj istraživački medij odnedavno je, uz pomoć novinara sa lokala, počeo sa pretresanjem imovine fukncionera u Novom Pazaru, Leskovcu i Nišu. Pomoć u radu pružila im je ambasada Australije u Srbiji, a ambasadorka Džulija Fini govorila je o značaju transparentnosti po građane i društvo.

„Može zvučati smešno, ali pre svega nekoliko godina premijer Novog Južnog Velsa, područja koje nastanjuje 7,5 miliona stanovnika, je podneo ostavku zbog boce vina. Radilo se o izuzetnoj boci vina, ali taj poklon nikome nije prijavio. Čitava stvar je postala javna, organizovano je javno slušanje i mediji su počeli da bruje o tome. Premijer se povukao i mislim da više neće imati posla u politici. To je cilj kome bi trebalo da stremite“, istakla je ambasadorka Fini, govoreći o slučaju Beri O'Farel i poklona vrednosti 2.800 dolara koji je primio od direktora kompanije koja je tada bila pod istragom Nezavisne komisije protiv korupcije Novog Južnog Velsa.

Džulija Fini, ambasadorka Australije u Srbiji
Džulija Fini, ambasadorka Australije u Srbiji

Sa druge strane, realnost u Srbiji je, da nadležna tužilaštva obustavljaju postupke pokrenute protiv funkcionera osumnjičenih da su kršili zakon – kao što je to, primerice, bio epilog u slučajevima Aleksandra Vulina i Siniše Malog.

Dve godine bez odgovornosti za Savamalu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG