Dostupni linkovi

Dimitrov: Ivanov neće sprečiti sporazum sa Grčkom


Kratki sastanak predsednika Makedonije Đorđa Ivanova sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom
Kratki sastanak predsednika Makedonije Đorđa Ivanova sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je danas da reakcija predsednika Đorđa Ivanova koji je nezadovoljan zbog sporazuma premijera Grčke i Makedonije, neće sprečiti postizanje rešenja dugogodišnjeg spora zbog imena makedonske države.

"U ključnim vremenim za državu svi snosimo istorijsku ;odgovornost. Učinićemo sve što možemo da stvorimo priliku da građani imaju pravo izbora", rekao je Dimitrov za Dojče vele.

"Bez obzira na političku cenu spremni smo da preuzmemo odgovornost. Niko nema prava da spreči taj izbor. Niko nema prava da odlučuje umesto građana", dodao je.

Premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov danas su se sastali sa Ivanovom da bi ga obavestili o sporazumu postignutom sa Grčkom u vezi sa imenom države ali je sastanak trajao samo dva minuta pošto ga je Ivanov nezadovoljan napustio.

"Saopštavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsednik Ivanov će se danas obratiti građanima Makedonije", saopšteno je posle sastanka.

Vlada je posle sastanka saopštila da je Ivanov "napustio sastanak i odbio da razgovara o prednostima istorijskog sporazuma" i pozvala sve političke snage da se ujedine i podrže integraciju Makedonije u NATO i Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG