Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednik Makedonije burno reagovao na sporazum s Grčkom


Samo dva minuta je trajao sastanak predsednika Makedonije Đorđa Ivanova sa premijerom Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, koji su ga posetili da bi ga obavestili o sporazumu postignutom sa Grčkom u vezi sa imenom države.

Prema agenciji Makfaks, Ivanov je izrazio nezadovoljstvo sporazumom, a onda je najavio da će izdati proglas.

Odmah nakon završetka sastanka koji je prekinut ubrzo po počeku, makedonsko predsedištvo je izdalo sledeće saopštenje: "Saopštavamo da je sastanak trajao dva minuta. Predsednik Ivanov će se danas obratiti građanima Makedonije".

U saopštenju vlade u Skoplju piše se da je Ivanov "napustio sastanak i odbio da razgovara o prednostima ovog istorijskog sporazuma".

"Premijer Zoran Zaev i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov su pokušali da predstave i razgovaraju o sadržaju sporazuma sa Grčkom o imenu, ali Đorđe Ivanov je napustio sastanak i odbio da razgovara o prednostima ovog istorijskog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Vlada je pozvala sve političke snage da se ujedine i podrže integraciju Makedonije u NATO i Evropsku uniju.

"Građani konačno imaju priliku da napišu novo poglavlje u istoriji svoje zemlje i niko ne može da ih spreči da donesu pravu odluku o budućnosti naše Makedonije", piše u saopštenju vlade u Skoplju.

XS
SM
MD
LG