Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladićeva odbrana traži izuzeće trojice sudija žalbenog veća


Odbrana Ratka Mladića zatražila je da iz petočlanog apelacionog veća suda u Hagu, koje će odlučivati o njenoj žalbi, zbog navodne pristrasnosti budu izuzeta trojica sudija.

Mladićevi branioci zatražili su izuzeće predsedavajućeg sudije Teodora Merona (Theodor) i članova veća Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i Liu Daćuna (Daqun).

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Haški tribunal je novembra prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu žalbu su najavili i Mladićevi branioci i haško tužilaštvo.

U zahtevu za izuzeće trojice sudija, Mladićeva odbrana tvrdi da su pristrasni zato što učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri VRS koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o njegovoj ulozi i odgovornosti.

Sudija Ađijus predsedavao je većem Tribunala koje je izreklo osuđujuću presudu grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i LJubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog srebreničkog genocida.

Sudija Meron predsedavao je apelacionim većem Tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osuđujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici.

Meron je predsedavao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića, koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG