Dostupni linkovi

Tužioci i odbrana se žalili na presudu Ratku Mladiću


Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je naslednik Haškog tribunala, uložilo je žalbu na deo presude kojom je general Ratko Mladić oslobođen optužbe za genocid u pet opština u BiH.

Reč je o opštinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Tužilaštvo traži da sud ispravi svoju raniju odluku i utvrdi da je postojala namera uništenja bosanskih muslimana u tim opštinama sa genocidnim namerama, navodi se u žalbi koju je potpisao tužilac Serž Bramerc.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine bivšeg komandanta VRS generala Mladića (75) osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i gađanjem snajperom i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH.

I Mladićeva odbrana je uložila žalbu na presudu.

U svom podnesku odbrana traži od Žalbenog veća da „ispravi sve pravne i činjenične greške“ (errors of law and fact), da poništi ili revidira tačke presude od druge do 11. i da ga oslobodi po svim tačkama.

Odbrana kao alternativu predlaže novo suđenje, kao i umanjenje ranije izrečene kazne, te dodatno vreme za analizu presude i neophodna istraživanja.

Odbrana podsjeća da je neurolog zaključio da je mentalno zdravlje generala Ratka Mladića tokom suđenja i pre izricanja presude bilo loše zbog čega on nije bio mentalno sposoban da učestvuje u sudskom postupku.

"Zbog nekorketnog načina na kojima Sudsko veće vodilo postupak i kršilo proceduru odbrana želi da ospori svaki zahtev Tužilašptva koji je odobren i pored njihovog protivljenja i svaki zahtjev odbrane koji je odbačen", navodi se u podnesku.

Odbrana, između ostalog, osporava tvrdnje Sudskog veća da je postojao udruženi zločinački poduhvat i da je u njemu učestvovao Mladić. Takođe, odbrana osporava da je združeni zločinački poduhvat postojao u Sarajevu i u Srebrenici i da je u njemu Mladić učestvovao.

Takođe, odbrana smatra da su tokom postupka Mladiću grubo prekršena prava na fer suđenje.

XS
SM
MD
LG