Dostupni linkovi

U Beogradu protest vojnih i civilnih penzionera


Protest penzionera u Beogradu, oktobar 2017.
Protest penzionera u Beogradu, oktobar 2017.

Udruženje sindikаtа penzionisаnih vojnih licа Srbije, uz podršku sindikаtа i udruženjа civilnih penzionerа, najavili su za utorak protest u centru Beograda.

U saopštenju koje potpisuju "sindikati vojnih i civilnih penzionera", stoji da na protest pozivaju zbog, kako navode, odlaganja ukidanja Zakona o smanjenju penzija.

Kako su saopštili, protest organizuju i kako bi iskazali nezadovoljstvo "urušаvаnjem ustаvnog poretkа donošenjem i primenom nesistemskog zаkonа o smаnjenju penzijа, opstrukcije Ustаvnog sudа Srbije u ocenjivаnju ustаvnosti Zаkonа o privremenom uredjvаnju nаčinа isplаte penzijа", ali i zbog "nesprovođenja odluke Ustavnog suda o pravima vojnih penzionera".

Udruženja penzionera su do sada organizovala više protesta zbog smanjenja penzija. Današnji protest, nazvan "Nećemo zarez, stavimo tačku na pljačku penzionera", najavljen je za poslepodne, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Podsetimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. maja najavio ukidanje Zakona kojim su 2014. godine u Srbiji umanjene penzije. Nije međutim precizirano kada će se to dogoditi, a Vučić je rekao "od novembra, a ako ne tada, od naredne godine sasvim sigurno".

U Sindikatu penzionera Nezavisnost, koji je nedavno zbog umanjenja penzija najavio i tužbu sudu u Strazburu, za RSE je tada rečeno da nisu zadovoljni odlukom koju je saopštio predsednik, jer, kako su naveli, predstavlja "izigravanje pravne države i nepoštovanje zakona".

Ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, Srbiji je početkom maja sugerisala misija Međunarodnog monetarnog fonda, jer, kako su naveli, to omogućavaju stabilne javne finansije.

[RSE/Video, februar 2018.]

Kad ti neko uzme ono što ti pripada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG