Dostupni linkovi

Novi protesti u Srbiji, Mihajlović: 'Blokade puteva nedopustive'


Nove blokade zbog cene goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Zbog poskupljenja goriva vozači u Srbiji već četvrti dan organizuju proteste u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu, Batočini i drugim mestima.

U ponedeljak ujutro je došlo do kratkotrajne blokade beogradskog mosta Gazela. Tim povodom je reagovala i policija, koja je uklonila osam vozila koja su blokirala autoput u pravcu ka aerodomu kod Sava centra.

Oko desetak automobila blokiralo je u ponedeljak ujutro i jednu od najprometnijih raskrsnica u Novom Sadu. Ovo je bio drugi po redu protest vozača i građana u ovom gradu, a blokirana je bila raskrsnica kod Futoške pijace, odnosno kod Bulevara oslobođenja, Futoške i Jevrejske ulice.

Kragujevčani su u ponedeljak ujutro blokirali put u Cerovcu, a bio je blokiran i ulaz u grad kod krsta na kružnom toku iz pravca Batočine, prenose gradski portali. Blokada je trajala oko sat vremena, a novo okupljanje zakazano je za 17 sati.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je način na koji jedan broj građana protestuje, ugrožavajući bezbednost i slobodu kretanja svih drugih ljudi, nedopustiv i za svaku osudu.

"Blokade automobila u kojima su bebe, deca i starci, naročito na velikim vrućinama, ugrožavaju živote naših građana i to nema nikakve veze s protestima zbog cene goriva, već sa uvođenjem haosa u našu zemlju", rekla je Mihajlović, a saopštio je njen kabinet.

Ona je dodala da Vlada Srbije i resorna ministarstva energetike i finansija analiziraju stanje na tržištu goriva i traže način kako da odgovore na poslednja poskupljenja.

Protest vozača u Srbiji je organizovan putem društvenih mreža jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara.

Zahtevi okupljenih građana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači takođe zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

[RSE/Video, 8. jun 2018.]

Blokade puteva zbog visoke cene goriva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

​Mnistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Vlada Srbije uvek spremna da razgovara o svim temama sa svima, ali ne pod pritiskom sa ulice.

"Niko sa ulice neće diktirati kako će se Vlada ponašati. Uvek želimo da razgovaramo o svim temama. Ali, nikada ulica neće diktirati kako da se Vlada ponaša", kazao je Stefanović novinarima u Palati Srbija povodom protesta vozača nezadovoljnih cenom goriva u Srbiji.

On je rekao da spontana okupljanja nemaju organizatora i predstavljaju neposrednu reakciju na dogadjaj, te se prema njegovim rečima, ne mogu održavati danima.

XS
SM
MD
LG