Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Biciklisti Niša vozili za niški aerodrom


Niški biciklisti i članovi Inicijative “Ne damo niški aerodrom” organizovali su biciklističku vožnju od Trga kralja Milana do spomen parka Bubanj, kako bi podsetili na situaciju sa niškim aerodrom i prekinuli ćutanje koje je nastalo u poslednjih nekoliko nedelja.Nakon okupljanja na glavnom niškom trgu biciklisti su otišli do Gradske kuće i prošli pored zgrade Gradske uprave, u kojoj se nalazi sala Skupštine grada u koju odbornici nisu seli skoro tri meseca.

Ispod prozora skupštinske sale biciklisti su simbolično zazvonili u znak podsećanja odbornicima Skupštine Grada Niša da je vreme da zakažu sednicu Skupštine i glasaju protiv poklanjanja aerodroma. Vožnja je završena kod spomenika ”Tri pesnice” .

U inicijativi “Ne damo Niški aerodrom” kažu da su ovom akcijom želeli da prekinu zatišje koje je nastalo nakon otkazivanja sednice Skupštine grada na kojoj je trebalo da se glasa o poklanjanju aerodoroma Republici.

“Čuli smo da su odlučili da daju otkaz direktoru aerodroma (Konstantin Veliki). Očito da ne mogu da skupe dovoljan broj odbornika koji će podržati otimanje aerodroma, tako da pokušavaju da nađu neki drugi način da to urade” rekao je za Radio Slobodna Evropa Miloš Bošković iz Inicijative.

Inače, ovu akciju, koju su nazvali “Biciklisti voze za aerodrom”, organizuje Udruženje biciklista “Karavan Tim”, a time žele, kao kažu, da podrže građansku inicijativu i stanu u odbranu aerodroma.

Sednica niške Skupštine trebalo je da bude održana 10. aprila nakon odluke Gradskog veća da na preporuku Vlade Srbije pokloni republici vlasništvo nad aerodromom. Sednica je otkazana, a građani su pokrenuli proteste protiv takve odluke i na neformalnom glasanju ispred zgrade Skupštine glasali “Protiv”.

Novi termin zasedanja parlamenta grada Niša još nije poznat, a u međuvremenu je doneta i odluka o smeni aktuelnog direktora aerodrome Vladice Đurđanovića. Ime novog direktora aerodroma “Konstantin Veliki” još nije poznato.

XS
SM
MD
LG