Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki i ruski generali o Evropi i Siriji


Džozef Danford i Valeri Gerasimov, na sastanku u Bakuu, februar 2017. godine

Ministarstvo odbrane Rusije saopćolo je da su visoki ruski i američki generali razgovarali o sigurnosti u Evropi i smanjenju tenzija na sastanku u Helsinkiju.

Interfaks javlja da su razgovarali Valeri Gerasimov, šef generalštaba vojske Rusije i Džozef Danford, šef združenog štaba američke vojske.

"Strane su raspravljale o različitim aspektima rješavanja krize u Siriji, uključujući pitanja bilateralnih odnosa i sprječavanje incidenata. Istakli su da je važno skoro stabiliziranje situacije u Siriji", saopćilo je rusko ministarstvo.

"Razgovarali su o smanjenju tenzija i sigurnosti u Evropi", navodi se u saopćenju.

Američki zvaničnici nisu odmah komentarisali raspravu između dva generala.

Prije razgovora, finska vojska je poručila da su razgovori organizovani kako bi spriječili eskalaciju regionalnih sukoba, uključujući one u Siriji i Ukrajini.

Odnosi između Moskve i Vašingtona i njihovih vojnih snaga bili su ozbiljno narušeni 2014. godine, nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima i njihove podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

U aprilu se Gerasimov sastao sa komandantom NATO-a snaga u Evropi Kurtisom Skaparotijem u glavnom gradu Azerbejdžana u Bakuu, sa ciljem ublažavanja tenzija.

XS
SM
MD
LG