Dostupni linkovi

Vučić: Nastavak dijaloga s Prištinom do kraja mjeseca


Belgium -- EU foreign policy chief Federica Mogherini (C), Kosovo President Hashim Thaci (L) and his Serbian counterpart, Aleksandar Vucic meet in Brussels, August 31, 2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen prije kraja mjeseca, prenosi agencija Beta.

Vučić je u kazao da je zauzet 27. i 28. juna, i da tada neće biti u Briselu, ali da će biti na raspolaganju za ostale datume.

"Neka oni odluče o datumu, ja sam spreman da razgovaram, ali prije svega tražeći da se poštuje Briselski sporazum i da ga druga strana poštuje", kazao je Vučić i naglasio da želi da se postigne neki dogovor s Prištinom.

On je dodao da je njegov posao da brine o Srbiji i da je sačuva od sukoba.

"Moj posao je da brinem o zemlji, da sačuvam zemlju od svih sukoba i ratova i zato želim da sudjelujem u svim razgovorima".

Podsjetio je da su 2001. i 2002. godine Srbiju uvjeravali da će se srediti standardi, pa da će se onda baviti pitanjem statusa Kosova.

Vučić je ocijenio kako je "svakome jasno da Albanci neće ispuniti standarde ni za 50 godina".

"Danas se vidi koordinirana, osmišljena akcija, isplanirani napadi na Srbe sa Kosova i Metohije. To nisu slučajni napadi", izjavio je predsjednik Srbije.

XS
SM
MD
LG